Clostridium difficile tavallinen taudinaiheuttaja ilman antibioottialtistustakin
Kanadalaistutkimuksessa puolet avohoidon C. difficile -infektioista ei liittynyt antibioottien käyttöön.
Canadian Medical Association Journalissa julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien ripulipotilaiden edeltävää antibioottien käyttöä. Aineistossa on mukana avohoitopotilaiden 836 sairaalahoitoon johtanutta C. difficile -infektiota ja jokaiselle kymmenen verrokkia. Sairaalaperäiset infektiot jätettiin tarkastelun ulkopuolelle.
Clostridium-ripulipotilaista 53 % ei ollut käyttänyt antibioottia edeltäneiden 45 päivän aikana ja 46 % edeltäneiden 90 päivän aikana.
Antibioottien käyttö lisäsi Clostridium-ripulin riskin kymmenkertaiseksi (RR 10,6; 95 %:n LV 8,9–12,8); riski oli suurin klindamysiiniä, gatifloksasiinia ja kefalosporiineja saaneilla. Riskisuhde oli 20 päivää lääkekuurin jälkeen 15,4, mutta 45 päivää lääkekuurin jälkeen enää 3,2.
Protonipumpun estäjälääkitys, tulehduksellinen suolistosairaus ja ärtyvän suolen oireyhtymä olivat yhteydessä suurentuneeseen Clostridium-ripulin vaaraan.
Clostridium difficile on yleisin mikrobilääkitykseen liittyvän ripulin aiheuttaja. Vakavissa ripulitapauksissa C. difficile on kuitenkin parasta tutkia, vaikkei potilas olisi käyttänytkään antibioottia lähiaikoina.
Marianne Jansson