1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Cochrane-yhteisö ajautui kriisiin
Ajan­kohtai­sta 39/2018 vsk 73 s. 2180

Cochrane-yhteisö ajautui kriisiin

Kiistelty tanskalaisprofessori Peter Gøtzsche sai potkut hallituksesta.

Cochrane-yhteisö ajautui kriisiin Kuva 1 / 1

Puolueettomia lääketieteellisiä meta-analyysejä tuottava Cochrane-yhteisö on joutunut ensimmäistä kertaa historiassaan erottamaan hallituksensa jäsenen.

Tanskalaisen Peter Gøtzschen potkuja perustellaan huonolla käytöksellä. Gøtzschestä on hallituksen mukaan saatu valituksia vuodesta 2003 lähtien. Hänestä on tullut rasite yhteisön maineelle.

Riidat ovat viime aikoina kulminoituneet HPV-rokotetta koskeneeseen katsaukseen. Gøtzschen mukaan siitä oli tietoisesti jätetty pois keskeisiä tutkimustuloksia ja sivuvaikutuksia. Hän syyttää Cochranea myös läheisistä suhteista lääketeollisuuteen.

Potkut johtivat protestina neljän muun hallituksen jäsenen eroamiseen. Yhteisön säännöt vaativat sen jälkeen kahta muutakin eroamaan, joten 14 hengen hallitukseen jäi kuusi jäsentä ja koko luottamus on vaakalaudalla.

Katsaukset arvostettuja

Vuonna 1993 perustettu Cochrane tuottaa arvostettuja, näyttöön perustuvia yhteenvetoja lääketieteellisistä tutkimuksista. Yhteisössä on 11 000 jäsentä 130 maassa. Katsauksia käytetään muun muassa Käypä hoito -suositusten laadinnassa.

Gøtzsche on julkisuudessa kritisoinut erityisesti lääketeollisuutta ja psykiatriaa.

Lue myös

Kirjoista on suomennettu kaksi: Tappava psykiatria ja lääkinnän harha sekä Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus – Näin lääketiede on turmellut terveydenhoidon.

Arvostelijat syyttävät Gøtzschea asiavirheistä, puolitotuuksista ja anekdooteista, joita on mahdoton todentaa.

Gøtzsche on erikoistunut sisätauteihin. Hän on Kööpenhaminan yliopiston kliinisten tutkimusten suunnittelun ja analyysin professori. Tuoreiden tietojen mukaan hän on säilyttämässä Cochrane-jäsenyytensä ja paikkansa pohjoismaisen keskuksen johtajana.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Päätöksiä rokotteiden myyntiluvista odotetaan lähiviikkoina

Tavoitteena on aloittaa koronapotilaita hoitavan henkilöstön rokotukset ensi vuoden alussa.

Työssä
Tuntematon lapsi autossa – osa 2

Ambulanssi toi pääsiäispäivänä yhteispäivystykseen 78-vuotiaan miehen, joka piti autossaan ollutta huopaa vieraana lapsena.

Ajassa
Ilmasto yhdisti lääkärit

Elokapina-liike sai oman lääkäriryhmän.

Ajassa
Laura Palanterä valittiin vuoden syöpälääkäriksi

Vuoden syöpälääkäri puhuu kotisaattohoidon puolesta.