1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Coronaria ja Pihlajalinna pärjäsivät Finnwatchin verovastuuselvityksessä
Ajan­kohtai­sta

Coronaria ja Pihlajalinna pärjäsivät Finnwatchin verovastuuselvityksessä

Täysin kotimaiset yhtiöt pärjäsivät vertailussa hieman kansainvälisten pääomasijoittajien hallinnassa olleita yrityksiä paremmin.

Coronaria ja Pihlajalinna pärjäsivät Finnwatchin verovastuuselvityksessä Kuva 1 / 1

Coronaria ja Pihlajalinna saivat parhaat pisteet Finnwatchin tänään julkaistussa sote-alan verovastuullisuusselvityksessä, Mehiläinen ja Attendo heikoimmat.

Finnwatch vertaili kuuden Suomessa toimivan sote-alan yrityksen verovastuullisuutta. Vertailussa olivat mukana Attendo, Mehiläinen, Cor Group (Coronaria), Pihlajalinna, PlusTerveys ja Terveystalo.

Täysin kotimaiset yhtiöt pärjäsivät vertailussa hieman kansainvälisten pääomasijoittajien hallinnassa olleita yrityksiä paremmin.

Aggressiiviset kansainväliset verojärjestelyt ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentyneet. Kakki pääomasijoittajien hallinnoimat yritykset ovat luopuneet korkeakorkoisista osakaslainoista ja yhtiöiden keinotekoista velkaantumista on vähennetty.

– Julkinen keskustelu yhtiöiden verojärjestelyistä on vaikuttanut yritysten valitsemiin rakenteisiin. Myös kiristykset korkovähennysrajoituksia koskevaan verolainsäädäntöön ovat toimineet. Kiristettävää riittää kuitenkin vielä, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteen mukaan.

Kansainvälisen aggressiivisen verosuunnittelun lisäksi raportti tarkastelee tulonmuunnoksi kutsuttua ilmiötä, jossa yrityksen yksittäisten työntekijöiden ansiotuloa pyritään muuttamaan matalammin verotettavaksi pääomatuloksi. Selvityksessä arvioidaan, että jos yritys hankkii yli 50 prosenttia lääkäripalveluista ostopalveluina, järjestely on verosuunnittelutarkoituksessa tehty.

Lue myös

Pihlajalinna ja Coronaria saivat vertailussa parhaat pisteet. Kolmannella sijalla oli PlusTerveys. Nämä yritykset voisivat Finnwatchin mukaan edelleen parantaa sijoitustaan laatimalla selkeät julkiset verovastuullisuuslinjaukset ja puuttumalla tulonmuuntoon palkkaamalla entistä useamman lääkärin suoraan työsuhteeseen.

Neljännellä sijalla oli Terveystalo, viidentenä Attendo. Heikoimmin vertailussa pärjäsi Mehiläinen.

Finnwatch on suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö. Sote-yritysten verovastuullisuutta käsittelevä selvitys toteutettiin joukkorahoituksella.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Viesti oikein - terveydenhuolto parantuu

Lääkärin hyvin esittämät, valitut kysymykset voivat voimauttaa potilasta, edistää hoitoa ja kuntoutumista, selviää väitöstutkimuksesta.

Kommentti
Näivettyä vai kehittyä?

Terveyskeskus kaipaa radikaalia uudelleenmäärittelyä, kirjoittaa Petja Orre.

Ajassa
STM:n budjetti kutistuu ensi vuonna miljoonilla

Ministeriön ehdotus ensi vuoden määrärahoiksi on 14,9 miljardia euroa.

Ajassa
Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen

Selvitysten pohjaksi noussee kuntien ehdottama viiden sote-alueen malli.

Ajassa
Lääkärintodistusten sähköinen välitys Kelaan toimii harvassa paikassa

Toiminto puuttuu vielä useista potilastietojärjestelmistä.

Ajassa
Influenssarokotteet myöhästyvät

Laajamittaisia joukkorokotuspäiviä ei kannata järjestää ennen marraskuun loppua, ohjeistaa THL.