1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Coronaria ja Pihlajalinna pärjäsivät Finnwatchin verovastuuselvityksessä
Ajan­kohtai­sta

Coronaria ja Pihlajalinna pärjäsivät Finnwatchin verovastuuselvityksessä

Täysin kotimaiset yhtiöt pärjäsivät vertailussa hieman kansainvälisten pääomasijoittajien hallinnassa olleita yrityksiä paremmin.

Coronaria ja Pihlajalinna pärjäsivät Finnwatchin verovastuuselvityksessä Kuva 1 / 1

Coronaria ja Pihlajalinna saivat parhaat pisteet Finnwatchin tänään julkaistussa sote-alan verovastuullisuusselvityksessä, Mehiläinen ja Attendo heikoimmat.

Finnwatch vertaili kuuden Suomessa toimivan sote-alan yrityksen verovastuullisuutta. Vertailussa olivat mukana Attendo, Mehiläinen, Cor Group (Coronaria), Pihlajalinna, PlusTerveys ja Terveystalo.

Täysin kotimaiset yhtiöt pärjäsivät vertailussa hieman kansainvälisten pääomasijoittajien hallinnassa olleita yrityksiä paremmin.

Aggressiiviset kansainväliset verojärjestelyt ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentyneet. Kakki pääomasijoittajien hallinnoimat yritykset ovat luopuneet korkeakorkoisista osakaslainoista ja yhtiöiden keinotekoista velkaantumista on vähennetty.

– Julkinen keskustelu yhtiöiden verojärjestelyistä on vaikuttanut yritysten valitsemiin rakenteisiin. Myös kiristykset korkovähennysrajoituksia koskevaan verolainsäädäntöön ovat toimineet. Kiristettävää riittää kuitenkin vielä, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteen mukaan.

Kansainvälisen aggressiivisen verosuunnittelun lisäksi raportti tarkastelee tulonmuunnoksi kutsuttua ilmiötä, jossa yrityksen yksittäisten työntekijöiden ansiotuloa pyritään muuttamaan matalammin verotettavaksi pääomatuloksi. Selvityksessä arvioidaan, että jos yritys hankkii yli 50 prosenttia lääkäripalveluista ostopalveluina, järjestely on verosuunnittelutarkoituksessa tehty.

Lue myös

Pihlajalinna ja Coronaria saivat vertailussa parhaat pisteet. Kolmannella sijalla oli PlusTerveys. Nämä yritykset voisivat Finnwatchin mukaan edelleen parantaa sijoitustaan laatimalla selkeät julkiset verovastuullisuuslinjaukset ja puuttumalla tulonmuuntoon palkkaamalla entistä useamman lääkärin suoraan työsuhteeseen.

Neljännellä sijalla oli Terveystalo, viidentenä Attendo. Heikoimmin vertailussa pärjäsi Mehiläinen.

Finnwatch on suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö. Sote-yritysten verovastuullisuutta käsittelevä selvitys toteutettiin joukkorahoituksella.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.