CP-vammaisten nuorten tuntoaivovasteissa useita poikkeavuuksia
Poikkeavuudet olivat osin laaja-alaisempia kuin oli pääteltävissä kliinisistä oireista tai aivojen rakenteellisesta vauriosta.
Magnetoenkefalografialla tutkitaan aivohermosolujen toimintaa mittaamalla niissä syntyvien sähkövirtojen tuottamia magneettikenttiä pään ulkopuolelta. LL Päivi Nevalainen selvitti väitöskirjassaan MEG:n avulla tuntoaivokuoren toimintaa vastasyntyneillä ja tämän toiminnan kehitystä ensimmäisten elinvuosien aikana. Lisäksi tarkasteltiin niiden pikkukeskosena syntyneiden vauvojen ja nuorten tuntoaivokuoren toimintaa, joilla on varhaisen aivovaurion aiheuttama toispuoleinen CP-vamma.
Jo vastasyntyneellä useat aivoalueet aktivoituivat käden alueen kosketusärsykkeen jälkeen. Tuntoaivokuoren aktiivisuus poikkesi kuitenkin oleellisesti aikuisesta: tietyt aikuistyyppiset aivovasteet puuttuivat vastasyntyneiltä täysin heijastaen vastasyntyneen vauvan hermoston keskeneräistä kehitysvaihetta. Tuntoaivovasteet kehittyivät iän myötä järjestelmällisesti siten, että kaksivuotiailla ne alkoivat morfologisesti muistuttaa aikuisten vasteita.
Pikkukeskosten primaarisen tuntoaivokuoren vaste oli lasketussa ajassa heikompi kuin terveillä täysaikaisilla vauvoilla, mikä voi johtua pienemmästä aktivoituneesta hermosolujoukosta tai aktivaation epäsynkroniasta. Sekundaarisen tuntoaivokuoren vasteen puuttuminen liittyi poikkeaviin ultraääni- ja magneettikuvauslöydöksiin. Tämän havainnon ennusteellista merkitystä selvitetään parhaillaan seurantatutkimuksella.
CP-vammaisten nuorten tuntoaivovasteissa havaittiin verrokkeihin nähden useita poikkeavuuksia, jotka olivat osin laaja-alaisempia kuin oli pääteltävissä kliinisistä oireista tai aivojen rakenteellisesta vauriosta. Esimerkiksi potilailla, joiden sairauden taustalla oli subkortikaalinen aivovaurio, etu- ja pikkusormien edustusalueet tuntoaivokuorella olivat verrokkeihin nähden lähempänä toisiaan sekä vaurion puoleisessa että vastakkaisessa aivopuoliskossa. Aivojen erilaisten rakenteellisten vaurioiden aiheuttamien toiminnallisten muutosten tarkempi ymmärtäminen voi osoittautua merkittäväksi CP-potilaiden kuntoutuksen ja hoidon yksilöllisessä räätälöinnissä.
LL Päivi Nevalainen väittelee 13.8.2010 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Neuromagnetic studies on cortical somatosensory functions in infants and children –normal development and effect of early brain lesions.
Kuva: Pixmac