Dekaanit: Yksityinen yritys ei kelpaa harjoittelupaikaksi
Lääketieteellisten tiedekuntien dekaanit ovat päättäneet, että yksityisen työnantajan palkkalistoilla suoritettu lääkärinsijaisuus ei enää kelpaa amanuenssipalveluksi. Muutos astuu voimaan vaihtelevasti tiedekunnista riippuen.
Yksityisen työnantajan palveluksessa suoritettu lääkärinsijaisuus ei enää tulevaisuudessa kelpaa amanuenssipalveluksi.
– Yliopistosairaaloissa on amanuessin virkoja, jotka on perustettu tutkinto-ohjelmaan kuuluvan neljän kuukauden mittaisen kliinisen harjoittelun suorittamiseksi. Vuosituhannen vaihteessa opiskelijamäärien lisääntyessä amanuenssin virkoja ei ollut riittävästi ja vaarana oli valmistumisen viivästyminen. Silloin tiedekunnissa päätettiin, että amanuensssuuri voidaan tarvittaessa korvata toimimalla lääkärin sijaisena sairaalassa tai terveyskeskuksessa, kertoo Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Tapani Rönnemaa.
Nyttemmin opiskelijoita on ollut myös vuokralääkäriyritysten palkkalistoilla terveyskeskuksissa.
– Kun keskustelu ohjatun harjoittelun ongelmista alkoi, havaittiin, että amanuenssiviroissa on nykyisin vain noin 20 prosentin käyttöaste. Tiedekuntien tarkoituksena on, että amanuenssiharjoittelu suoritettaisiin nykyistä enemmän tarkoitukseen perustetuissa amanuenssuureissa, Rönnemaa toteaa. Tarvittaessa harjoittelu voidaan edelleen suorittaa toimimalla lääkärinä niin, että työnantajana on julkinen taho.
– Työsuhteessa yksityisiin yrityksiin kuten vuokralääkäriyrityksiin tiedekunnat eivät pysty valvomaan harjoittelun laatua eikä niillä ole siihen velvollisuuttakaan, Rönnemaa huomauttaa.
Turun tiedekunnassa muutos tulee voimaan syksyllä, samoin Tampereella.
– Emme halunneet vaikeuttaa kohtuuttomasti opiskelijoiden tilannetta, joten he voivat tulevana kesänä suorittaa harjoittelujakson jo sovitussa paikassa, toteaa koulutusjohtaja Kati Hakkarainen Tampereen yliopistosta.
Tampereella tiedekunnassa on myös päätetty, että sairaanhoitopiirin omistamat yhtiömuotoiset sairaalat voivat myös toimia harjoittelupaikkoina.
– Opiskelijoiden on aina syytä varmistaa tiedekunnasta, mitkä paikat tulevaisuudessa käyvät harjoittelupaikoiksi, jottei ongelmaa synny, Hakkarainen neuvoo.
Lääkäriliitto selvittänyt ongelmatapauksia
Oulun yliopistossa uusi ohje koskee vuonna 2011 opiskelunsa aloittaneita.
– Meillä on tosin ollut aiemmalta kesältä pari tapausta, joissa yksityisen vuokrafirman palveluksessa suoritettu harjoittelujakso on hylätty, koska siitä ei ole sovittu asianomaisen harjoittelua ohjaavan professorin kanssa ja opiskelijan saama ohjaus on jäänyt epäselväksi, kertoo Oulun yliopiston opetusdekaani Olli Vainio.
Lääkäriliitto on antanut juridista apua muutamissa tapauksissa, joissa opiskelijan harjoittelun kelvollisuudesta on ollut epäselvyyksiä.
– On kohtuutonta evätä jälkikäteen harjoittelu, jos opiskelijan saamissa amanuenssipalvelua koskevissa ohjeissa ei ole kielletty harjoittelun suorittamista yksityisen yrityksen työnantajan palveluksessa. Tutkintoa koskevien ohjeiden pitää olla riittävän selvät, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.
Halilan mukaan Lääkäriliitto on aiemmin ottanut kannan, että tutkintoon johtavaan koulutukseen liittyvän harjoittelun hyväksyttävyydessä oleellista ei pitäisi olla palkanmaksajan status vaan harjoittelun sisältö ja ohjauksen laatu.
Ulla Järvi
Kuva: PIxmac