Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2008 vsk 63 s. 2980

Diabeetikkojen uniapneaa todennäköisesti alidiagnosoidaan

Ulla Toikkanen

- Diabeetikkojen uniapneaa todennäköisesti alidiagnosoidaan. Kuitenkaan ei ole riittävästi tutkimusnäyttöä siitä, että tyypin 2 diabeetikkojen glukoositasapaino paranisi silloin, kun obstruktiivista uniapneaa hoidetaan CPAP-laitteella, sanoo LL Anna-Kaisa Juuti Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Hän toteaa, että unipatjatutkimukseen kannattanee lähettää potilaita, joilla on tyypillisiä uniapnean oireita, kuten unen aikaisia hengityskatkoksia, säännöllistä kuorsaamista ja päiväaikaista väsymystä.

- Tyypin 2 diabeteksen ja uniapnean yhtäaikainen esiintyminen kannattaa pitää mielessä etenkin silloin, kun on kyseessä ylipainoinen potilas. Laihduttaminen on keskeistä niin tyypin 2 diabeteksen kuin uniapnean hoidossa, Juuti tähdentää.

Uniapneaa kolmanneksella tyypin 2 diabeetikoista

Arvioidaan, että jopa noin kolmanneksella tyypin 2 diabeetikoista on obstruktiivista uniapneaa. Potilaalla esiintyy tällöin unen aikaisia hengityskatkoksia, joihin liittyy aktiivisia hengitysyrityksiä. Jos henkilö sairastaa sentraalista uniapneaa, hän ei yritä hengittää unen aikaisten hengityskatkoksien aikana. Obstruktiivinen uniapnea on verenpainetaudin kehittymisen riskitekijä.

Vielä ei tiedetä, mikä on uniapnean ja tyypin 2 diabeteksen välinen mekanismi.

- Keskivartalolihavuus olisi yksinkertainen selitys, koska se on sekä obstruktiivisen uniapnean että tyypin 2 diabeteksen riskitekijä. Nyt on kuitenkin yhä enemmän tutkimusnäyttöä siitä, ettei yhteys metabolisen oireyhtymän muiden tekijöiden, tyypin 2 diabeteksen, kohonneen verenpaineen, epäedullisten kolesteroliarvojen, ja uniapnean välillä selity kokonaan lihavuudella, Anna-Kaisa Juuti toteaa.

Lue myös

Suuren väestötason tutkimuksen mukaan normaalipainoisilla henkilöillä, jotka kärsivät unen aikaisista hengityshäiriöistä, esiintyi enemmän tyypin 2 diabetesta kuin niillä, joilla tällaisia hengityshäiriöitä ei ollut.

- Autonomista neuropatiaa sairastavilla diabeetikoilla on myös enemmän sekä obstruktiivista että sentraalista uniapneaa kuin niillä diabeetikoilla, joilla ei ole tätä neuropatiaa.

Juutin mukaan tällä hetkellä ajatellaan, että unen aikaiset hengityshäiriöt muuttavat glukoosin aineenvaihduntaa ja vähentävät insuliiniherkkyyttä.

- Nykyisten tutkimustietojen mukaan ei kuitenkaan voida sanoa, että uniapnea aiheuttaisi diabetesta, Juuti huomauttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030