1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Diabeetikon painolla yllättävä yhteys kuolleisuuteen
Ajan­kohtai­sta

Diabeetikon painolla yllättävä yhteys kuolleisuuteen

Sairauden toteamisvaiheessa normaalipainoisten kakkostyypin diabeetikkojen kuolleisuus oli JAMA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan suurempi kuin ylipainoisten ja lihavien diabeetikkojen.

Diabeetikon painolla yllättävä yhteys kuolleisuuteen Kuva 1 / 1

Diagnoosivaiheessa normaalipainoisten kakkostyypin diabeetikkojen kuolleisuus oli JAMA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan suurempi kuin diabeetikkojen, joiden painoindeksi oli 25 tai suurempi.

Tutkimuksessa analysoitiin yli 2 600 yhdysvaltalaisen diabetespotilaan kuolleisuutta viiden aiemmin tehdyn kohorttitutkimuksen pohjalta. Tutkitut olivat yli 40-vuotiaita naisia ja miehiä, joilta oli aikaisempien tutkimusten alkaessa diagnosoitu diabetes ja määritetty painoindeksi.

Diagnoosin perustana oli ollut paastoverenglukoosiarvo (vähintään 126 mg/dl) tai vastikään aloitettu diabeteslääkitys. Potilaiden painoindeksi oli mitattu diagnoosia määritettäessä.

Potilaat luokiteltiin normaalipainoisiksi (BMI 18,5–24,99) sekä ylipainoisiksi tai lihaviksi. Tutkimuksessa selvitettiin erikseen kokonaiskuolleisuutta, sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta sekä ei-kardiovaskulaarista kuolleisuutta.

Sairauden toteamisvaiheessa potilaista oli normaalipainoisia kaikkiaan 12 prosenttia. Seuranta-aikana kuoli 449 potilasta. Normaalipainoisten potilaiden kuolleisuus oli suurempi kuin ylipainoisten tai lihavien potilaiden kaikissa kuolleisuusryhmissä.

Kun demografiset tekijät, verenpaine, lipidipitoisuudet, vyötärön ympärysmitta ja tupakointi vakioitiin, diagnoosihetkellä normaalipainoisten potilaiden kokonaiskuolleisuus oli edelleen kaksinkertainen, sydän- ja verisuonitautikuolleisuus puolitoistakertainen ja ei-kardiovaskulaarinen kuolleisuus yli kaksinkertainen ylipainoisiin ja lihaviin potilaisiin verrattuna.

Suvi Sariola

Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.