Ajan­kohtai­sta

Diabetes ja keuhkosairaus yleisimmät pitkäaikaissairaudet tehohoidossa olleilla koronapotilailla

THL julkaisi koronapotilaiden tehohoidon tilannekuvaraportin.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Koronapositiivisista tehohoitopotilaista 67 prosenttia on ollut miehiä. Sukupuolijakaumassa ei ole tapahtunut muutosta epidemian ensimmäisen ja toisen aallon välillä. Näin kertoo THL:n julkaisema koronapotilaiden tehohoidon tilannekuvaraportti.

Sen sijaan ikäjakauma on muuttunut. Epidemian toisessa aallossa iäkkäämpien potilaiden osuus on ollut suurempi kuin keväällä. Yli 60-vuotiaiden osuus tehohoidossa olevista koronapotilaista oli keväällä 45 prosenttia, mutta 1. syyskuuta lähtien tämä osuus on ollut 60 prosenttia.

Toistaiseksi kirjattujen tietojen perusteella tehohoitoa on tarvinnut 19. tammikuuta 2021 mennessä 437 koronapositiiviseksi varmistettua henkilöä, joista 204 on tullut hoitoon 1. syyskuuta 2020 jälkeen. Hoitojaksotietojen kertymisessä on hieman viivettä, joten todellinen potilasmäärä voi olla hieman suurempi.

Raportin tiedot perustuvat suomalaisen tehohoidon vertaisarviointihankkeen, Suomen Tehohoitokonsortion tietoihin (vertaisarvioinnin raportoinnin tuottaa BM-ICU-palvelu, TietoEvry) ja Kansallisen tehohoidon koordinoivan toimiston sairaaloilta kokoamiin tietoihin.

Myös sydämen vajaatoimintaa, maksasairauksia ja aivoverenkiertohäiriöitä

Diabetes ja keuhkosairaus ovat yleisimmät pitkäaikaissairaudet tehohoidossa olleilla koronapotilailla. Potilaista kolmella prosentilla on ollut maksasairaus, kahdella prosentilla munuaissairaus, neljällä prosentilla aiemmin sairastettu aivoverenkiertohäiriö ja kolmella prosentilla aikaisemmin sairastettu sydäninfarkti.

Lue myös

Sydämen vajaatoiminta pitkäaikaissairautena on ollut yleisempi epidemian toisessa aallossa kuin keväällä 2020, mikä liittynee iäkkäiden potilaiden suurempaan määrään.

Tehohoidossa olleista koronapotilaista 84 prosentilla painoindeksi on ollut yli 25 kg/m2 ja 50 prosentilla yli 30 kg/m2.

Hengityslaitehoitoa sai 66 prosenttia tehohoidossa olleista koronapotilaista. Tässä luvussa ovat mukana hengitysputken kautta toteutettava invasiivinen hoito ja tiiviin maskin kautta toteutettava non-invasiivinen hengityslaitehoito. Vatsa-asentohoitoa, jota käytetään vaikean happeutumishäiriön hoidossa, on saanut 36 prosenttia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030