1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Digitaalisia keinoja raskaudenaikaisen masennuksen hoitoon
Ajan­kohtai­sta

Digitaalisia keinoja raskaudenaikaisen masennuksen hoitoon

Raskaudenaikainen masennusoireilu jää usein huomaamatta.

Digitaalisia keinoja raskaudenaikaisen masennuksen hoitoon Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkimuksessa selvitetään internetin ja puhelimen välityksellä tarjottavan ohjelman tehoa raskaudenaikaisen masennuksen hoidossa ja synnytyksen jälkeisen masennuksen ehkäisyssä.

Tutkimus alkaa maalis-huhtikuun vaihteessa Espoon, Turun ja Uudenkaupungin neuvoloissa. Myöhemmin tänä vuonna tutkimus laajenee useimpien muiden Varsinais-Suomen kuntien sekä Pohjois-Karjalan neuvoloihin.

Tutkittavat saavat tutkittujen hoitomenetelmien mukaista apua raskausajan masennusoireisiin. Puolet äideistä saa odotusaikana kognitiivis-behavioraaliseen hoitomalliin perustuvan ohjelman ja puolet digitaalisen tietopaketin masennuksesta.

Tavoitteena neuvolajärjestelmään sopiva tukimuoto

Raskaudenaikaisella masennuksella on vahva yhteys synnytyksenjälkeiseen masennukseen.

– Masennus vaikuttaa muun muassa äidin jaksamiseen sekä äidin ja vauvan kiintymyssuhteen kehittymiseen, joten varhainen puuttuminen on perusteltua, lastenpsykiatrian professori André Sourander tiedotteen mukaan.

Äidin pitkittynyt masennus on yhteydessä esimerkiksi lapsen myöhempään sosiaalisten, kognitiivisten ja tunnetaitojen kehitykseen.

Lue myös

Jopa 15 prosenttia raskaana olevista naisista kokee itsensä masentuneeksi. Merkittävä osa äideistä ei kuitenkaan hae tai saa apua raskausajan masennusoireisiin.

- Tavoitteemme on kehittää valtakunnallisesti neuvolajärjestelmään soveltuva tukimuoto raskaudenaikaisen masennuksen hoitoon, Sourander sanoo.

Digitaalisen hoidon etuna pidetään kustannusvaikuttavuuden ja ajan säästön lisäksi hoidon hyvää saatavuutta ja saavutettavuutta.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona on vienyt raskaana olevia sektion vaatineeseen tehohoitoon

Kaikki tehohoitoon joutuneet odottajat ovat olleet rokottamattomia.

Ajassa
Sote-uudistus purkaa paikalliset sopimukset

Muutoksia voi tulla myös esimerkiksi palkkaan, työnkuvaan ja työaikaan.

Tieteessä
Ruokavalion kontrollointi ja syömishäiriöt yhteydessä vammariskiin naisurheilijoilla

Rajoittunut syömiskäyttäytyminen, syömishäiriö ja kuukautiskierron häiriöt olivat yleisempiä lajeissa, joissa paino tai ulkonäkö on keskeisessä asemassa.

Ajassa
Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan

Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Tieteessä
Viruslääke paransi haimasolumallissa enterovirusten aiheuttaman kroonisen infektion

Viruslääkkeistä uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Ajassa
Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.