Drakunkuliaasi voi olla pian historiaa
Kivulias trooppinen matotauti drakunkuliaasi näyttää hävinneen Nigeriasta. Tautia tavataan yhä Etiopiassa, Malissa, Ghanassa, Nigerissä ja Sudanissa. Drakunkuliaasin ehkäisemiseen riittää juomaveden suodattaminen tiheän nailonverkon läpi.
Kivulias trooppinen matotauti drakunkuliaasi on saatu hävitettyä Nigeriasta. Tautia tavataan yhä Etiopiassa, Malissa, Ghanassa, Nigerissä ja Sudanissa. Drakunkuliaasin ehkäisemiseen riittää juomaveden suodattaminen tiheän nailonverkon läpi.
Vuonna 1986 drakunkuliaasia (guinea worm disease) tavattiin 20 Afrikan ja Aasian maassa. Tautitapauksia oli arviolta 3,5 miljoonaa vuosittain. Nigeria oli tuolloin drakunkuliaasin pahimpia alueita. Vuonna 1989 Nigeriassa arvioitiin olevan 653 000 tautitapausta vuodessa. Nyt yhtään uutta tapausta ei ole havaittu vuoteen.
Drakunkuliaasi on saastuneesta juomavedestä tarttuva, sidekudoksessa elävän medinamadon aiheuttama tauti. Metrin mittaisiksi kasvavat loiset aiheuttavat kuumetta, pahoinvointia ja kutisevia, kivuliaita paiseita, joista mato tulee esiin. Madon voi poistaa kirurgisesti, mutta tavallisin tapa on vetää mato ulos haavasta muutama sentti kerrallaan. Madon saaminen kokonaan pois voi viedä viikkoja.
Drakunkuliaasilla on merkittävät taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset. Tauti aiheuttaa pahimmillaan kuukausia kestävän työkyvyttömyyden. Vanhempien työkyvyttömyys aiheuttaa lapsille aliravitsemusta. Lapset jäävät opetuksessa jälkeen joutuessaan olemaan pitkään poissa koulusta.
Drakunkuliaasia vastaan ei ole lääkkeitä eikä rokotteita. Se on kuitenkin mahdollista hävittää suodattamalla juomavesi niin, ettei medinamadon toukkia levittäviä vesikirppuja pääse elimistöön.
WHO pyrkii hävittämään drakunkuliaasin maailmasta kokonaan. Tautitapausten määrä on pudonnut 20 vuodessa 99 prosenttia. Tämän vuoden tammi-lokakuussa drakunkuliaasi on diagnosoitu 3 082 ihmisellä.
Hertta Vierula
kuva: CDC