Ajan­kohtai­sta

E-hepatiittia on havaittu tavallista enemmän

THL selvittää tapausten alkuperää.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Tavallisesti E-hepatiittitapauksia ilmoitetaan Tartuntatautirekisteriin 21–47 vuodessa. Tänä vuonna tapauksia on ilmoitettu tammi-marraskuussa 53.

Elo-syyskuussa todettiin ja tyypitettiin 10 potilaan virukset. Ne ovat keskenään samanlaisia genotyypin 3e viruksia. Samanlaisia viruksia ei ole todettu muualla Euroopassa.

Näistä tapauksista kahdeksan on miehiä. Heidän ikänsä on 34–82 vuotta. THL selvittää yhteistä tartuntalähdettä syvähaastattelemalla potilaita ja tyypittämällä heidän viruksiaan.

THL myös tutkii laboratoriovarmistetut E-hepatiittipositiiviset seerumi- ja ulostenäytteet.

Suurimmalla osalla infektio on oireeton

THL ei seuraa E-hepatiittitartuntoja ajantasaisesti. Tieto tartunnoista on peräisin Pirkanmaan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien infektiolääkäreiltä. THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne toteaakin tiedotteessa, että paikalliset terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa E-hepatiittiepidemioiden havaitsemisessa.

Lue myös

E-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Ihminen saa tartunnan tavallisesti syömällä tai juomalla viruksella saastunutta elintarviketta tai vettä. Tartunnan voi saada esimerkiksi raa'asta tai huonosti kypsennetystä sian-, peuran-, villisian- tai hirvenlihasta. Myös simpukat, osterit, tuoreet tai pakastetut vihannekset ja marjat sekä maksaa sisältävät tai salamityyppiset makkarat voivat olla tartunnan lähteitä.

Suurimmalla osalla tartunnan saaneista E-hepatiitti-infektio on oireeton. Mahdollisia oireita ovat kuume, vatsaoireet, ihon ja silmien kovakalvon keltaisuus ja tumma virtsa. Useimmat tartunnan saaneet parantuvat täysin. Virus voi aiheuttaa vakavan taudin, mikäli tartunnan saanut on raskaana tai hänen immuunipuolustuksensa on heikentynyt.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030