1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. E-reseptipalkkiot veloitukseen apteekin kautta
Ajan­kohtai­sta 50-52/2016 vsk 71 s. 3218

E-reseptipalkkiot veloitukseen apteekin kautta

E-reseptipalkkiot veloitukseen apteekin kautta Kuva 1 / 1

Lääkärit voivat vuodenvaihteesta lähtien periä e-reseptin kirjoittamisesta tai uusimisesta palkkion, joka veloitetaan potilaalta tämän asioidessa apteekissa. Uudistus koskee käytännössä yksityisen sektorin lääkäreitä.

Uudesta järjestelystä ovat sopineet Lääkärikartelli ja Apteekkariliitto. Palkkiot tilitetään lääkäreille takautuvasti kerran kuukaudessa. Apteekki ottaa kustakin palkkiosta omat käsittelykulunsa, joiden enimmäismääräksi on sovittu 4 euroa per resepti.

”Mikäli potilas ­kieltäytyy maksamasta lääkärinpalkkiota, ­apteekki saa silti myydä lääkkeen.”

Laura Lindholm

– Tähän asti lääkäri on pyytänyt perimään palkkion soittaessaan puhelinreseptiä apteekkiin. Tarvittiin jotakin tilalle nyt, kun puhelinreseptit poistuvat käytöstä ja e-reseptit tulevat, neuvottelujohtaja Laura Lindholm Lääkäriliitosta sanoo.

Kehittämispäällikkö Ari Jansen Apteekkariliitosta kertoo, että myös itse e-reseptiä on muokattu veloitusten mahdollistamiseksi. Reseptinkirjausohjelmistoihin on luotu kaksi uutta kenttää. Toiseen voi merkitä lääkärinpalkkion summan ja toiseen sen, onko kyse yleis- vai erikoislääkärin palkkiosta.

Jansen kehottaa yksityislääkäreitä tarkistamaan, löytyvätkö palkkiokentät omasta e-reseptisovelluksesta. Lisäksi on hyvä muistaa, että yhdellä vastaanottokäynnillä palkkio merkitään vain yhteen kirjoitettavaan tai uusittavaan reseptiin.

Lue myös

– Jos siis määrää potilaalle vaikkapa antibiootin ja samalla yskänlääkkeen, palkkio kannattanee yhdistää antibioottireseptiin, joka tulee varmemmin lunastettua, Ari Jansen sanoo.

Lääkäri voi jatkossakin veloittaa reseptin kirjoittamisesta vaihtoehtoisesti heti yksityisvastaanotollaan. Laura Lindholm korostaa, että joka tapauksessa lääkäri on aina velvollinen informoimaan potilasta perimistään palkkioista.

– Asia ei saisi tulla yllätyksenä apteekin tiskillä. Mikäli potilas kieltäytyy maksamasta lääkärinpalkkiota, apteekki saa silti myydä lääkkeen.

Kirjoittajat
Mari Vehmanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.