Lehti 50-52: Ajan­kohtai­sta 50-52/2016 vsk 71 s. 3218

E-reseptipalkkiot veloitukseen apteekin kautta

Mari Vehmanen
Sitaattikuva

Lääkärit voivat vuodenvaihteesta lähtien periä e-reseptin kirjoittamisesta tai uusimisesta palkkion, joka veloitetaan potilaalta tämän asioidessa apteekissa. Uudistus koskee käytännössä yksityisen sektorin lääkäreitä.

Uudesta järjestelystä ovat sopineet Lääkärikartelli ja Apteekkariliitto. Palkkiot tilitetään lääkäreille takautuvasti kerran kuukaudessa. Apteekki ottaa kustakin palkkiosta omat käsittelykulunsa, joiden enimmäismääräksi on sovittu 4 euroa per resepti.

– Tähän asti lääkäri on pyytänyt perimään palkkion soittaessaan puhelinreseptiä apteekkiin. Tarvittiin jotakin tilalle nyt, kun puhelinreseptit poistuvat käytöstä ja e-reseptit tulevat, neuvottelujohtaja Laura Lindholm Lääkäriliitosta sanoo.

Kehittämispäällikkö Ari Jansen Apteekkariliitosta kertoo, että myös itse e-reseptiä on muokattu veloitusten mahdollistamiseksi. Reseptinkirjausohjelmistoihin on luotu kaksi uutta kenttää. Toiseen voi merkitä lääkärinpalkkion summan ja toiseen sen, onko kyse yleis- vai erikoislääkärin palkkiosta.

Jansen kehottaa yksityislääkäreitä tarkistamaan, löytyvätkö palkkiokentät omasta e-reseptisovelluksesta. Lisäksi on hyvä muistaa, että yhdellä vastaanottokäynnillä palkkio merkitään vain yhteen kirjoitettavaan tai uusittavaan reseptiin.

Lue myös

– Jos siis määrää potilaalle vaikkapa antibiootin ja samalla yskänlääkkeen, palkkio kannattanee yhdistää antibioottireseptiin, joka tulee varmemmin lunastettua, Ari Jansen sanoo.

Lääkäri voi jatkossakin veloittaa reseptin kirjoittamisesta vaihtoehtoisesti heti yksityisvastaanotollaan. Laura Lindholm korostaa, että joka tapauksessa lääkäri on aina velvollinen informoimaan potilasta perimistään palkkioista.

– Asia ei saisi tulla yllätyksenä apteekin tiskillä. Mikäli potilas kieltäytyy maksamasta lääkärinpalkkiota, apteekki saa silti myydä lääkkeen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030