1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. E-reseptipalkkiot veloitukseen apteekin kautta
Ajan­kohtai­sta 50-52/2016 vsk 71 s. 3218

E-reseptipalkkiot veloitukseen apteekin kautta

E-reseptipalkkiot veloitukseen apteekin kautta Kuva 1 / 1

Lääkärit voivat vuodenvaihteesta lähtien periä e-reseptin kirjoittamisesta tai uusimisesta palkkion, joka veloitetaan potilaalta tämän asioidessa apteekissa. Uudistus koskee käytännössä yksityisen sektorin lääkäreitä.

Uudesta järjestelystä ovat sopineet Lääkärikartelli ja Apteekkariliitto. Palkkiot tilitetään lääkäreille takautuvasti kerran kuukaudessa. Apteekki ottaa kustakin palkkiosta omat käsittelykulunsa, joiden enimmäismääräksi on sovittu 4 euroa per resepti.

”Mikäli potilas ­kieltäytyy maksamasta lääkärinpalkkiota, ­apteekki saa silti myydä lääkkeen.”

Laura Lindholm

– Tähän asti lääkäri on pyytänyt perimään palkkion soittaessaan puhelinreseptiä apteekkiin. Tarvittiin jotakin tilalle nyt, kun puhelinreseptit poistuvat käytöstä ja e-reseptit tulevat, neuvottelujohtaja Laura Lindholm Lääkäriliitosta sanoo.

Kehittämispäällikkö Ari Jansen Apteekkariliitosta kertoo, että myös itse e-reseptiä on muokattu veloitusten mahdollistamiseksi. Reseptinkirjausohjelmistoihin on luotu kaksi uutta kenttää. Toiseen voi merkitä lääkärinpalkkion summan ja toiseen sen, onko kyse yleis- vai erikoislääkärin palkkiosta.

Jansen kehottaa yksityislääkäreitä tarkistamaan, löytyvätkö palkkiokentät omasta e-reseptisovelluksesta. Lisäksi on hyvä muistaa, että yhdellä vastaanottokäynnillä palkkio merkitään vain yhteen kirjoitettavaan tai uusittavaan reseptiin.

Lue myös

– Jos siis määrää potilaalle vaikkapa antibiootin ja samalla yskänlääkkeen, palkkio kannattanee yhdistää antibioottireseptiin, joka tulee varmemmin lunastettua, Ari Jansen sanoo.

Lääkäri voi jatkossakin veloittaa reseptin kirjoittamisesta vaihtoehtoisesti heti yksityisvastaanotollaan. Laura Lindholm korostaa, että joka tapauksessa lääkäri on aina velvollinen informoimaan potilasta perimistään palkkioista.

– Asia ei saisi tulla yllätyksenä apteekin tiskillä. Mikäli potilas kieltäytyy maksamasta lääkärinpalkkiota, apteekki saa silti myydä lääkkeen.

Kirjoittajat
Mari Vehmanen

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.