Ajan­kohtai­sta 3/1996 vsk 51 s. 184

Ebola-virusta etsitään taas

Norsunluurannikolla on varmistettu Ebola-viruksen aiheuttama verenvuotokuumetapaus. Sairastunut on naapurimaasta Liberiasta tullut 25-vuotias pakolainen. Hänet tuotiin lähellä rajaa Norsunluurannikon puolella sijaitsevaan sairaalaan joulukuun alussa ja hän on jo toipumassa taudista. Hänen kanssaan Liberian puolella samassa taloudessa asuneet viisi ihmistä ovat ehkä myös saaneet tartunnan; heistä ainakin kolmella on Ebola-infektioon sopivia oireita.

Norsunluurannikolla on myös käynnistetty WHO:n johdolla tutkimusprojekti Ebola-viruksen luonnonlähteen löytämiseksi. Virusta etsitään Tain kansallispuiston alueelta. Sveitsiläinen apinoiden tutkija sai vuoden 1994 lopulla Ebola-tartunnan ilmeisesti tutkiessaan ruumiinavauksessa kansallispuiston simpansseja, jotka olivat kuolleet verenvuotokuumeeseen.

Viime kesänä Zairessa riehuneen Ebola-virusepidemian yhteydessä pyydystettiin yli 3 000 lintua ja nisäkästä sekä tuhansittain hyönteisiä viruksen luonnonlähteen ja tartuntatien selvittämiseksi. Tuloksia näistä tutkimuksista ei vielä ole saatavilla. Tain metsäaluetta pidetään kuitenkin lupaavampana tutkimuskohteena virusvaraston etsinnässä, koska aluetta on tutkittu paljon ja sen ekosysteemi tunnetaan hyvin.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030