Ajan­kohtai­sta

EBV on MS-taudin riskitekijä ihonväristä riippumatta

Epstein-Barrin viruksen ja taudin yhteys on voimakas.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Epstein-Barrin viruksen (EBV) aiheuttaman infektion sairastaminen on MS-taudin riskitekijä myös latinalaisamerikkalaisilla ja tummaihoisilla.

Tämä käy ilmi Neurology-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Yhteys on todettu aiemmin valkoihoisilla.

EBV:n ja MS-taudin yhteyden tiedetään olevan voimakas, sillä lähes kaikki MS-tautia sairastavat ovat saaneet EBV-infektion.

Valtaosa ihmisistä sairastaa EBV-infektion elinaikanaan. EBV:n aiheuttama mononukleoosi sairastetaan yleensä teini-iässä, ja se lisää MS-taudin riskiä erityisen paljon.

Mitä myöhemmin EBV-infektion sairastaa, sitä suurempi MS-tautiriski on, kertoo neurologian dosentti Merja Soilu-Hänninen TYKS:sta. Myös raskausajalla on merkitystä.

– Olemme osoittaneet suomalaisten raskaana olevien naisten verinäytteistä, että MS-taudin riski nuorena aikuisena on suurempi henkilöillä, joiden äitien vasta-ainepitoisuudet raskauden aikana olivat korkeammat. Vaikutus perustuu todennäköisesti siihen, että korkeammat vasta-ainetasot siirtävät EBV-infektioon sairastumista myöhemmäksi, Soilu-Hänninen kertoo.

Havainnoista kertova tutkimus on julkistettu esityksenä American Academy of Neurologyn kongressissa viime keväänä.

Lue myös

Ratkaisu rokotteesta?

Suomessa on paljon MS-tautia. Soilu-Hännisen mukaan elinikäisen immuniteetin antava EBV-rokote voisi olla ratkaisu taudin ennaltaehkäisyyn.

– EBV on kuitenkin iso herpesryhmän virus, joka jää piilemään latentissa muodossa B-lymfosyytteihin. Sen estämiseen on vaikea kehittää tehokasta ja turvallista rokotetta. Jos rokote siirtäisi sairastamisen myöhempään ikään, se voisi jopa lisätä MS-riskiä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030