Ajan­kohtai­sta

Eduskunnan lääkäripuolue vahvistuu – Mia Laiho siirtymässä kansanedustajaksi maaliskuussa

Helsingin kaupungin päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho nousee eduskuntaan Outi Mäkelän tilalle.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Muutama päivä ennen joulua Helsingin kaupungin päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho sai kuulla hyviä uutisia.

Nurmijärven kunnanvaltuusto valitsi kunnanjohtajaksi Kokoomuksen kansanedustajan Outi Mäkelän, mikä tarkoitti sitä, että Laiho nousee varasijalta eduskuntaan.

– Innokkaana ja mielenkiinnolla odotan tulevia tehtäviä ja haasteita, hän sanoo.

Mia Laiho toivoo pääsevänsä vielä mukaan sote-lakien hiontaan. Erityisesti hän haluaa vaikuttaa siihen, että monia eri palveluja tarvitsevien eli esimerkiksi vanhusten, mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoitoketjujen sujuvuus on huomioitu.

– Jos hoitoketjua ei saada sujumaan, hoito voi pirstaloitua ja kustannukset kasvavat, hän sanoo.

Lisäksi kotihoito kaipaa Laihon mielestä kohennusta. Kotihoidon varassa on yhä sairaampia vanhuksia, kun laitospaikkoja on purettu.

Laihon mielestä arjen toimintoja tukevan hoivan lisäksi kotihoitoon tarvitaan nykyistä enemmän lääketieteellistä ja sairaanhoidollista osaamista.

– Näin pystytään reagoimaan riittävän varhaisessa vaiheessa asiakkaan tilanteen muutoksiin, hän sanoo.

Mia Laihon nykyistä virkaa ryhtyy sijaistamaan ylilääkäri Laura Pikkarainen Haartmanin sairaalasta.

– Ihan sijaisketjun mukaan, Laiho sanoo.

Laiho on pitänyt viikonloppuisin yksityisvastaanottoa. Sen tulevaisuus on vielä epäselvä.

– Riippuu siitä, miten aika riittää.

Käytännössä kansanedustajan työ alkanee maaliskuun alussa. Jos ei tule yllätyksiä, eduskunta myöntää eron Outi Mäkelälle tällä viikolla.

Vaikuttamisen halu heräsi äitiyslomalla

Mia Laiho sanoo olleensa aina kiinnostunut politiikasta, mutta toden teolla hän innostui vaikuttamisesta ollessaan äitiysvapaalla kolmannen lapsensa kanssa.

– Äitiyslomalla heräsi intohimo vaikuttaa asioihin. Varmasti se liittyi siihen, että silloin enemmän käytti enemmän yhteiskunnan palveluja, hän sanoo.

Poliittinen ura alkoi 2012, kun hän pääsi Espoon kaupungin valtuustoon. Tällä hetkellä hän on myös muun muassa Espoon kaupunginhallituksessa, sosiaali- ja terveyslautakunnassa, Uudenmaan maakuntavaltuustossa ja Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän hallituksessa.

Hän kokee voineensa vaikuttaa moniin arjen asioihin terveydenhuollossa, kouluasioissa ja liikennesuunnittelussa.

Lue myös

Laiho on ollut esimerkiksi mukana tekemässä perusterveydenhuollon tuottamistapoihin liittyviä päätöksiä.

– Hallittu ulkoistaminen on tuonut hyvällä tavalla kilpailua eri toimijoiden välillä, mikä on näkynyt asiakkaille saatavuuden paranemisena myös omilla terveysasemilla, hän sanoo.

Eduskunnassa on ennestään viisi lääkäriä. He ovat Niilo Keränen (kesk.), Sari Raassina (kok.), Päivi Räsänen (kd.), Martti Talja (kesk.) ja Sari Tanus (kd.).

Laiho uskoo, että lääkärikansanedustajat ovat yhtä mieltä ainakin yhdestä sote-uudistuksen lähtökohdasta, potilaskeskeisyydestä.

– Lähtökohtaisesti lääkärit ajattelevat asioita potilaan näkökulmasta, ja mikä on parasta potilaalle. Tokihan kun ollaan eri puolueista, voi olla erilaisia katsantokantoja järjestämisasioihin, hän sanoo.

Kuvaaja: Nina Mönkkönen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030