Eettiset toimikunnat keskitetään yo-piireihin
Tutkimusten eettinen arviointi siirtyy yliopistollisiin sairaanhoitopiireihin. Samalla lääketieteellisen tutkimuslain soveltamisala laajenee koskemaan osaa hoito- ja terveystieteen tutkimuksista.
Tutkimusten eettinen arviointi siirtyy yliopistollisiin sairaanhoitopiireihin. Samalla lääketieteellisen tutkimuslain soveltamisala laajenee koskemaan osaa hoito- ja terveystieteen tutkimuksista.
Lääketieteellisen tutkimuslaki tulee koskemaan niitä tutkimuksia, joissa puututaan tutkittavan fyysiseen tai psyykkiseen koskemattomuuteen.
Tähän asti kaikilla sairaanhoitopiireillä on ollut oma eettinen toimikunta. Lokakuun alusta alkaen tutkimussuunnitelmien ennakkoarvio keskitetään yliopistollisten sairaanhoitopiirien eettisille toimikunnille. Paikallisten eettisten toimikuntien tueksi perustetaan valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta, joka tukee, seuraa ja ohjaa alueellisten toimikuntien työtä sekä toimii tutkimuseettisten kysymysten asiantuntijana. Valviran yhteydessä toimivan valtakunnallisen toimikunnan tehtäviin kuuluu lisäksi antaa tutkimuseettinen arvio kaikista kliinisistä lääketutkimuksista, jollei lausunnon antamista ole siirretty jonkin alueellisen eettisen toimikunnan tehtäväksi. Valtakunnalliselle toimikunnalle tulevat laajennettuina tähän asti valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (ETENE) yhteydessä toimineen lääketieteellisen tutkimuseettisen jaoston (TUKIJA) tehtävät.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) myöntää lokakuun alusta alkaen tutkimusluvat sellaisiin tutkimuksiin, joissa käytetään usean kunnan tai kuntayhtymän tai yhdenkin yksityisen sektorin toimijan potilasasiakirjoja tai sosiaalihuollon asiakirjatietoja. THL myöntää yhä myös luvat, jotka koskevat sen omia terveydenhuollon valtakunnallisia henkilörekistereitä tai sosiaalihuollon tietoja. THL voi myöntää tutkimusluvan määräajaksi. Lupaan on liitettävä yksityisen edun suojaamiseksi tarpeelliset määräykset.
Lakimuutosten voimaantullessa STM:ssä vireillä olevat hakemukset siirretään ministeriöstä THL:een. STM käsittelee edelleen luvat, jotka koskevat useamman kuin yhden sen alaisen viraston tai laitoksen salassa pidettäviä rekistereitä. Kun tutkija hakee lupaa esimerkiksi sekä Fimean lääkkeiden haittavaikutusrekisterin että THL:n hoitoilmoitusrekisterin tietoihin, tulee hakemus osoittaa STM:lle.
– Mistään valtavasta muutoksesta ei ole kysymys, arvioi hallitusneuvos Päivi Kaartamo sosiaali- ja terveysministeriöstä. – Tässä on haluttu parantaa laatua keskittämällä toimintoja.
Hertta Vierula
Kuva: Pixmac