Ajan­kohtai­sta

Egyptin muumioilta löydetty merkkejä sydänsairauksista

Egyptiläiset sairastivat sydän- ja verisuonitauteja jo 3 500 vuotta sitten. Tuoreen tutkimuksen mukaan muumioilla havaittu verisuonten kalkkiutuminen muistuttaa selvästi ilmiötä nykyaikaisilla potilailla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/muumio-kingtut-Pixmac000000188420.jpg

Egyptiläiset sairastivat sydän- ja verisuonitauteja jo 3 500 vuotta sitten, paljastaa tänään JAMAssa julkaistu tutkimus. Tutkijat käyttivät tietokonetomografiaa selvittääkseen, ilmenikö ateroskleroosia myös muinaisilla ihmisillä.

Tutkimusta varten kuvattiin 22 muumiota, joita säilytetään Kairon Egyptiläisessä museossa. Muumiot olivat vuosilta 1981 eKr – 344 jKr. Puolet muumioista oli tutkijoiden arvion mukaan kuollessaan yli 45-vuotiaita.

16 muumiolta löytyi sydän- ja verisuonikudosta, jota pystyttiin analysoimaan. Selvää tai todennäköistä valtimoiden kovettumista havaittiin yhdeksällä muumiolla.

– Meitä hämmästytti, kuinka selvästi muumioilla havaittu verisuonten kalkkiutuminen muistutti ilmiötä nykyaikaisilla potilaillamme, tutkimukseen osallistunut Michael Miyamoto Kalifornian yliopistosta sanoi The Washington Post -lehden mukaan.

Rikkaat söivät lihaa ja suolaa

Yhdellä muumioista havaittiin merkkejä mahdollisesta sydänkohtauksesta, mutta tutkijat eivät tiedä, johtiko se kuolemaan. Myöskään muumioiden elopainosta ei tiedetä mitään, koska muumiointiprosessi kuivattaa ruumiin.

Niistä muumioista, joiden henkilöllisyys tunnetaan, kaikki olivat merkittävissä yhteiskunnallisissa asemissa. Monet palvelivat faraon hovissa pappeina tai papittarina.

– Rikkaat ihmiset söivät lihaa ja käyttivät suolaa, joten ehkä heillä oli korkea verenpaine, mutta tämä on vain spekulaatiota, tutkimukseen osallistunut kardiologi Randall Thompson Mid America Heart Institutesta totesi Washington Postin mukaan.

Gregory Thomas Kalifornian yliopistosta huomautti BBC:lle, että vaikkei ateroskleroosia voitu osoittaa yhdenkään muumion kuolemansyyksi, sitä sairasti moni.

– Niinpä muinaisten aikojen ihmisillä oli geneettinen alttius ja ympäristö, jossa sydänsairauden oli mahdollista kehittyä. Löydökset viittaavat siihen, että meidän on tarkasteltava muitakin kuin moderneja riskitekijöitä voidaksemme täysin ymmärtää tautia, Thomas sanoi.

Sirpa Kulonen
Kuva: Justin Hall / Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030