Ehdotus e-reseptistä unohti lääkärien toiveet
Lääkäriliitto kritisoi hallituksen lakiehdotusta e-reseptistä. Liiton mukaan ehdotus rajaa paperi- ja puhelinreseptin käytön liian tiukasti, ja lääkärin oikeudet kapenevat.
Lääkäriliitto kritisoi hallituksen lakiehdotusta e-reseptistä. Liiton mukaan ehdotus rajaa paperi- ja puhelinreseptin käytön liian tiukasti.
– Lääkärillä pitää olla mahdollisuus tehdä lääkemääräys kaikissa tilanteissa. Jos se ei ole mahdollista, rajataan lääkärin oikeuksia, liiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski sanoo.
Hallitus esittää, että vuodesta 2016 lähtien lähes kaikki lääkemääräykset laaditaan sähköisesti. Paperi- ja puhelinreseptiä voisi käyttää vain, jos hoidon tarve on välitön ja jos se on erityisen perusteltua esimerkiksi teknisen häiriön takia.
Syyksi ei riitä esimerkiksi se, että lääkäri ei ole hankkinut e-reseptiä varten tarvittavia yhteyksiä ja laitteita. Lääke olisi määrättävä sähköisesti myös silloin, kun potilas aikoo käyttää reseptiä ulkomailla.
Vuorenkosken mukaan lääkärikunnan huoli aiheesta on laajaa.
– Viimeisen puolen vuoden aikana jäsenet ovat olleet minuun yhteydessä päivittäin. Lääkäreille on iso asia, että saa määrätä lääkkeitä tilanteessa kuin tilanteessa.
"Tuntuma terveydenhuollon arkeen puuttuu"
Hallitus esittää myös, että Kela toteuttaa lääkäreille käyttöliittymäpalvelun, jonka avulla e-reseptejä voi laatia ja käsitellä kotitietokoneilla ja mobiililaitteilla potilastietojärjestelmistä riippumatta.
Lauri Vuorenkosken mukaan työkalu on toivottu, mutta sen kustannukset lääkärille ovat liian korkeat. Pelkkä aloitusmaksu saattaa olla jopa 12 000 euroa.
– Ehdotus tarkoittaa kaikkiaan, että esimerkiksi julkisen sektorin lääkärin on käytännössä lähes mahdotonta määrätä lääkkeitä työpaikan ulkopuolella.
Vuorenkoski tähdentää, että e-resepti on sinänsä hyvä ja käyttökelpoinen asia.
– Toivon, että eduskunta vielä korjaa esityksen virheet. Hallituksella ei näytä olevan riittävää tuntumaa terveydenhuollon arkeen.
Lakiesityksen mukaan yksityisten terveydenhuollon toimipisteiden on otettava sähköinen resepti käyttöön huhtikuun alkuun mennessä.
Itsenäiset ammatinharjoittajat ja alle 500 lääkemääräystä tuottavat yksityisen terveydenhuollon yksiköt voisivat laatia kirjallisia ja puhelinlääkemääräyksiä vuoden 2015 loppuun asti, tiedottaa STM.
Miia Soininen
Kuva: Panthermedia
Lue lisää aiheesta seuraavalla viikolla ilmestyvästä Lääkärilehdestä.