Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/1994 vsk 49 s. 210

Ehkäisykapselilla ja hormoniehkäisimellä paras kustannustehokkuus

Ehkäisykapseli ja hormoniehkäisin pärjäsivät parhaiten, kun eri ehkäisymenetelmien kustannustehokkuutta selvitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa terveystaloustieteen keinoin. Tutkimuksen teki The Swedish Institute of Health Economics yhdessä Leiraksen kanssa.

Tutkimuksessa verrattiin kondomia, kuparikierukkaa, ehkäisytablettia, ehkäisykapselia, kohdunsisäistä hormoniehkäisintä ja sterilisaatiota. Mentelmien kustannushyöty määriteltiin vuotuisina käyttökustannuksina, joihin lisättiin ei-toivottujen raskauksien keskeyttämisestä ja kohdunulkoisten raskauksien hoidosta oletettavasti koituvat kustannukset. Menetelmällä, jolla oli alhaisimmat vuosikustannukset ja alhaisin kustannustehokkuusindeksi, katsottiin olevan paras kustannustehokkuus.

Edullisimmiksi osoittautuivat ehkäisykapseli, hormoniehkäisin ja kuparikierukka. Kalleimmat vaihtoehdot olivat kondomi ja sterilisaatio. E-pillerien kustannustehokkuus oli keskitasoa.

Lue myös

Samalla selvitettiin menorragian hoitomenetelmien kustannustehokkuutta. Mukana laskelmissa olivat mm. yhdistelmätabletti, keltarauhashormoni, hormoniehkäisin ja kohdun poisto. Kustannustehokkaimmaksi todettiin hormoniehkäisin, seuraavaksi tehokkain oli ehkäisytabletti. Kalleimmaksi tuli kohdun poisto.

Suomalaisista ehkäisyn tarvitsijoista noin 30 % käyttää kondomia. Kuparikierukkaa käyttää 27 %, ehkäisytablettia 19 %, hormoniehkäisintä 4 % ja ehkäisykapselia 2 %. 5 % on päätynyt sterilointiin. (K-MP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030