Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2008 vsk 63 s. 2977 - 2978

Ei lääketeollisuuden mainoslahjoille?

Pohjoisamerikkalaiset yliopistosairaalat ja lääketeollisuus kiristivät kesällä yhteistyötä koskevia sääntöjään. Mainoslahjat ja ravintolalounaat kiellettiin. Mikä on tilanne Suomessa? Ovatko viihteelliset koulutusmatkat mennyttä aikaa?

Niina Rapo

Lääkärit ja lääketieteen tutkijat Yhdysvalloissa ja Kanadassa päättivät, että lääkeyritysten mainoslahjojen vastaanottamisen periaatteena on nollatoleranssi.

Kuukautta myöhemmin lääketeollisuuden tuottajien ja tutkijoiden yhdistys PhRMA vastasi haasteeseen päivittämällä omat säännöksensä. Niiden mukaan kaikki mainoslahjat, myös yrityksen logolla varustetut mukit ja kynät, ovat kiellettyjä lääkemarkkinoinnissa vuoden 2009 alusta.

Lääkeyritykset eivät myöskään saa tarjota lääkäreille ravintola-aterioita. Satunnaiset tarjoilut lääkärin työtiloissa lääke-esittelyn ohessa ovat edelleen sallittuja.

Suomessakin teollisuus uudisti eettiset ohjeensa

Suomessa lounaat eivät ole lääkemarkkinoinnissa kiellettyjä, mutta käytäntö on kitkeytynyt pois, sillä ravintolan tiloissa on usein hankalaa järjestää vaadittua asiallista lääke-esittelyä. Lääkärikeskuksissa, sairaaloissa ja terveyskeskuksissa järjestettävissä lääke-esittelyissä tarjotaan usein pullakahvit.

Myös Suomessa lääketeollisuus uudisti eettiset ohjeensa heinäkuun alussa.

Lääketeollisuus ry:n uusien ohjeiden mukaan mainoslahjojen jakamisessa ja tarjoamisessa on noudatettava kohtuullisuutta. Mainoslahjojen tulee olla vastaanottajalle taloudelliselta merkitykseltään vähäisiä ja liittyä heidän ammatilliseen toimintaansa. Lääkeyritysten järjestämiin ja tukemiin tilaisuuksiin liittyvän vieraanvaraisuuden tulee olla tilanteeseen sopivaa sekä toissijaista tilaisuuden tarkoitukseen nähden.

Lääkärien mielestä yhteistyö on asiallista

Syöpätautien erikoislääkärin, dosentti

Vesa Katajan

mielestä yhteistyö lääketeollisuuden kanssa toimii Suomessa asiallisella tasolla. Vaasan keskussairaalassa työskentelevän Katajan mielestä ylilyöntejä näkee harvoin, ja yritykset ovat huolellisia imagonsa suhteen.

Tilanne on muuttunut Katajan mielestä reilussa kymmenessä vuodessa.

- Ennen saatettiin tarjota parin päivän "koulutustilaisuutta", jonka ohjelmaan kuului 2,5 tuntia luentoja. Tänä päivänä tilaisuudet ovat tiukkaa asiaa. Vieraanvaraisuus sisältää yleensä kahvia ja mahdollisesti ruokailun.

Mainoslahjoina aiemmin yleisiä olivat erilaiset keittiötyökalut, juustoveitset ja pippurimyllyt.

- Viime aikoina suosittuja mainoslahjoja ovat olleet muistitikut, jotka kuitenkin yleensä ovat sisältäneet tutkimustietoa ja esityksiä esimerkiksi kongresseista. Kyniä on jaettu entiseen malliin, samoin tarralappuja.

Myös lääketieteen lisensiaatti

Juhani Stewart

HUS:n neurokirurgian klinikasta kertoo kuulleensa legendaarisia tarinoita menneen ajan kosteista koulutuspäivistä. Nykyään tilanne on toinen.

- Kyniä olen saanut ja viivoittimen. Joskus illallisen ja pari lasia viiniä ammatillisen koulutuksen yhteydessä, Stewart kertoo.

Mitään viihteeseen tai vapaa-aikaan liittyvää ei Stewart ole yhteistyöstään lääkeyritysten kanssa hyötynyt.

- Lääkenäytteitä lääkefirmat tarjoavat, mutta itse en niitä potilaille anna, jos halvempiakin lääkkeitä on saatavilla.

Kun Stewart työskenteli terveyskeskuksessa, lääke-esittelyitä oli usein ja silloin lääkealan yritys tarjosi esittelyn ohessa sämpylät.

Lue myös

Ympäripyöreää, mutta ei tiukentamisen tarvetta

Lääketeollisuuden uusimia ohjeita on moitittu ympäripyöreiksi. Näin näki Stakes, joka antoi ohjeista lausunnon työryhmän pyynnöstä. Stakesin mukaan ohjeet ovat pääpiirteittäin positiiviset, vaikka niissä on myös ristiriitaisuuksia ja ympäripyöreyksiä. Erityisesti Stakes kehotti kiinnittämään huomiota ohjeiden täytäntöönpanoon, joka on ollut aiempien ohjeiden merkittävin ongelma.

Myös Lääketeollisuus ry:n eettistä työryhmää johtanut Wyethin maajohtaja

Vesa Loponen

myöntää ohjeet ympäripyöreiksi.

- Tällaisia ohjeita on hankala kirjoittaa yksityiskohtaisesti. Olemme pyrkineet avaamaan ohjeita esimerkein, joita on kysymyksiä ja vastauksia -osiossa.

Mainoslahjoista ei kysymyksiä ole esitetty.

Mainoslahjan kohtuullisuus perustuu verottajan näkemykseen liikelahjan kohtuullisuudesta silloin, kun hinta on alle 25 euroa. Verottajan tulkinta on peräisin vuodelta 2003.

- Kynät, mukit, paperipuntit ja hiirimatot ovat niin sanottua muistutusmainontaa. En usko, että tällainen mainonta kuitenkaan ohjaa lääkärin toimintaa vastoin hänen harkintaansa. Näin en näe tarvetta suinpäin lähteä päivittämään sääntöjä Yhdysvaltain perässä, Loponen sanoo.

Myöskään Juhani Stewart ei näe syytä tiukentaa Suomen säännöstöä entisestään.

- Lääkäri tarvitsee kuitenkin kyniä. Eikä niistä voi sanoa mainittavaa taloudellista hyötyä kertyvän. Muuten sämpylät tai mainoskynät eivät työhöni vaikuta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030