Ajan­kohtai­sta

"Ei lähdetä ajamaan samanlaista mallia kaikkialle"

Lääkäriliiton päivystystyöryhmän jäsenen Matias Rantasen mielestä on tärkeää huolehtia jaksamisesta läpi työuran.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

Lääkäriliiton tuore päivystystyöryhmä kerää tietoa malleista, joita sairaaloiden päivystyksissä otetaan käyttöön työaikalain ja Lääkärisopimuksen myötä.

Toimivista malleista on tarkoitus levittää tietoa muille.

– Ettei kaikkien tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen, kuvaa työryhmän jäsen Matias Rantanen.

Hän työskentelee TYKS:ssä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkärinä.

Rantanen on myös Lääkäriliiton valtuuskunnan jäsen. Edunvalvonta-asiat ovat tulleet tutuiksi myös Nuorten Lääkärien yhdistyksen tehtävissä.

– On tärkeää, että ei lähdetä ajamaan yhtä samanlaista mallia kaikkialle. Työpaikkakohtaisesti pitäisi pystyä löytämään, mikä missäkin pisteessä toimii hyvin, Rantanen sanoo.

Päivystys ei ole ohimenevä uravaihe

Matias Rantasen mielestä uudistuksen tärkeitä näkökulmia ovat työsuojelu ja potilasturvallisuus.

– Omalla alallani päivystäminen ei ole ohimenevä vaihe, vaan sitä tehdään koko työuran ajan. Päivystystyö pitää järjestää sillä tavalla, että sitä jaksaa tehdä loppuun saakka, hän sanoo.

Hyvin järjestetty työ on myös potilaiden turva.

– Päivystyksen tarkoitus kuitenkin on, että turvaisimme potilaille, joiden hoito ei voi odottaa virka-aikaan, yhtä laadukkaan hoidon päivystyksessä kuin mitä se on virka-aikana.

Rantasen omaan päivystystyöhön uusi työaikalaki ja Lääkärisopimus eivät tuoneet suurta muutosta, koska hänen päivystyspisteessään T-sairaalan leikkausosastolla on jo pari vuotta ollut kaksi anestesiologian yöpäivystäjää. He pystyvät työskentelemään lomittain siten, että kolmen tunnin lepotauot onnistuvat.

Lue myös

Hänellä on tyypillisesti kolme työpaikkapäivystystä ja 1–2 vapaamuotoista sydänanestesiapäivystystä kuukaudessa.

Vaikutukset seurannassa

Lääkäriliiton päivystystyöryhmässä on puheenjohtaja Tuula Rajaniemen lisäksi 11 jäsentä. Ryhmä kokoontuu ainakin aluksi kerran kuussa, nyt korona-aikaan etänä. Työskentelyn on määrä jatkua seuraavan neuvottelukierroksen alkuun asti.

Ryhmän tehtäviin kuuluu myös edunvalvonta.

– On tärkeä seurata tarkasti, että muutokset palvelevat sitä tarkoitusta, joka työaikalailla on eli työntekijän suojaamista.

Myös vaikutukset palkkaan ovat seurannassa, koska erikoissairaanhoidossa päivystävien lääkäreiden tuloista merkittävä osa on päivystyskorvauksia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030