1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Eija Kalso palkitaan kivunhoidon kehittämisestä
Ajan­kohtai­sta 1-2/2020 vsk 75 s. 20 - 21

Eija Kalso palkitaan kivunhoidon kehittämisestä

Eija Kalso palkitaan kivunhoidon kehittämisestä Kuva 1 / 1 Kuva: Sami Perttilä

Professori Eija Kalso saa Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon uraauurtavasta kivunhoidon tutkimuksesta ja koulutuksesta. Kalso on Helsingin yliopiston kipulääketieteen professori, anestesiologian erikoislääkäri ja HYKS Kipuklinikan ylilääkäri.

– Tuntuu erinomaiselta saada tällainen palkinto, Kalso kiittelee.

Hän kuvaa, että kivunhoito on hänen uransa aikana kehittynyt huikean paljon. Koulutusta on nykyisin runsaasti saatavilla, ja kipuklinikoiden myötä kivunhoidosta on tullut aiempaa monialaisempaa.

– Oma tavoitteeni on ollut toisaalta saada alalle perustutkijoita, toisaalta lisätä kivunhoidon osaajien määrää.

Kalso erikoistui anestesiologiaan 1980-luvulla. Ensimmäinen kiinnostuksen aihe oli akuutin leikkauksenjälkeisen kivun hoito. Kiinnostus laajeni syöpäkivun hoitoon, jossa tuolloin käytettiin osin samoja menetelmiä kuin akuutin kivun hoidossa.

– Syöpäkipua hoidettiin muun muassa epiduraalisesti annostellulla morfiinilla. Pitkävaikutteisia tabletteja ei syöpäkivun hoitoon ollut tuolloin saatavilla.

Vähitellen Kalsoa alkoi kiinnostaa myös kroonisen kivun hoito. Sitä varten piti opiskella paljon uutta. Kalso kuvaa, että kroonisen kivun hoidossa on tunnettava esimerkiksi neurologiaa, kliinistä neurofysiologiaa ja psykologiaa. Kalso on perehtynyt myös lääketutkimukseen, geenitutkimukseen, kuvantamiseen ja aivokuoren magneettistimulaatioon.

Lue myös

– Uusin kiinnostuksenkohteeni on unen merkitys kivunhoidossa.

Tulevaisuudessa Kalso haluaisi päästä tutkimaan glymfaattisen järjestelmän merkitystä. Hypoteesin mukaan uni ja tietyt anestesiologiset aineet voivat käynnistää glymfaattisen järjestelmän, joka huuhtelee kuonaa aivoista. Glymfaattista järjestelmää säätelemällä voitaisiin löytää uusia mahdollisuuksia vaikuttaa kipuun.

– Tätä varten HUS:iin tarvittaisiin uusi kuvantamismenetelmä, jolla potilaiden unenaikaisia glymfaattisia aaltoja voitaisiin tutkia.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.