Ajan­kohtai­sta

Eläkkeellä olevia lääkäreitä pyydetään rokotustehtäviin

Tavoitteena saada kolmansiin rokotuksiin vauhtia. Annoksia uhkaa jo vanheta.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Hus ja Uudenmaan kunnat vetoavat eläkkeellä oleviin lääkäreihin, jotta he tulisivat antamaan koronarokotuksia.

Suomessa odottaa yli kaksi miljoonaa rokotusta pistämistä, ja osa Moderna-rokotteista uhkaa vanheta. Uusia annoksia tulee 300 000 viikossa.

Rokotteiden määrä ei siten ole enää ongelma. Ongelma on pistämisessä.

Rokottajien puute haittaa varsinkin kolmansien rokotusten antamista. Niitä tarvitaan erityisesti riskiryhmille ja yli 60-vuotiaille, mutta myös alle 60-vuotiaille epidemian hillitsemiksi. Toisten rokotusten teho hiipuu.

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan Uudenmaan lisäksi muita alueita on tulossa mukaan.

Vain työsuhteessa

Rokottamaan lähtevän lääkärin on muistettava tehdä työ työ- tai virkasuhteessa. Talkootyö ei käy, sillä muuten vakuutukset ja oikeusturva eivät ole kunnossa, Lääkäriliitto muistuttaa tiedotteessaan.

Työ- ja virkasuhteessa työnantaja ottaa potilasvakuutuksen, huolehtii työnantajavelvoitteista ja vastaa potilasrekisteristä. Työ- tai virkasuhteen voi lääkärin aloitteesta tai perustellusta syystä tehdä määräajaksi.

Lääketieteen opiskelijan on ennen rokottamista varmistuttava siitä, että on tarvittavan valvonnan alla, täyttää lakisääteiset edellytykset tehtävässä toimimiseen ja on saanut asianmukaisen rokotuskoulutuksen.

Rokotuslupa lääkärillä on eläkkeelle siirtymisestä huolimatta. Osaaminen on silti syytä päivittää.

– Hus ja kunnat järjestävät tähän koulutusta, Ruotsalainen kertoo.

Tavoite on, että töihin saapuvat lääkäri voi keskittyä rokottamiseen. Avustava henkilökuntaa tekisi kaiken muun, esimerkiksi kirjaukset potilasjärjestelmiin.

Raahesta esimerkkiä

Eläkkeellä olevat lääkärit ovat osallistuneet rokottamisiin jo ainakin Raahessa.

Lue myös

Lääkärilehti kertoi elokuussa, miten eläkkeelle siirtyneet Virpi ja Matti Honkala olivat auttaneet rokotustyössä. He olivat tehneet kiireisimpinä aikoina 2–3 päivänä noin 4 tuntia viikossa töitä.

Ruotsalainen jakaakin jo kiitosta lääkäreiden aktiivisuudelle. Kyselyjä mahdollisuudesta osallistua rokotustalkoisiin on ehtinyt tulla runsaasti.

Hus kaipaa vapaaehtoisia myös eläkeläisten ulkopuolelta.

– Toivomme, että esimerkiksi työvapailla tai muissa tehtävissä olevat terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat tulisivat rokottamaan, vaikka lyhyeksikin ajaksi, sanoo vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä Husin tiedotteessa.

Tiedote kertoo myös, miten vapaaehtoiseksi voi Uudellamaalla ilmoittautua.

Artikkelia täydennetty Lääkäriliiton tiedotteella 17.12. klo 9.34

Kirjoittajat

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030