Elämäntapainterventio paransi vain harvan diabeetikon sokeritasapainoa
Perusteellinen elämäntapainterventio johti vain harvoin kakkostyypin diabeetikkojen glukoositasapainon normalisoitumiseen.
Elämäntapamuutokseen pohjautuva perusteellinen painonpudotusinterventio voi johtaa kakkostyypin diabeteksen osittaiseen tilapäiseen toipumiseen. JAMA-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan interventiosta oli kuitenkin hyötyä vain osalle koehenkilöistä.
Yhdysvalloissa tehtyyn satunnaistettuun tutkimukseen osallistui 4 503 ylipainoista kakkostyypin diabeetikkoa, jotka olivat iältään 45–75-vuotiaita.
Interventioryhmä tapasi aluksi viikoittain, myöhemmin kahdesti kuussa ja sai henkilökohtaista ruokavalio- ja liikuntaohjausta. Verrokkiryhmälle järjestettiin vuosittain kolme ryhmätapaamista ruokavaliosta ja liikunnasta.
Koeryhmäläisten oli tarkoitus vähentää energiankulutustaan 1 200–1 800 kaloriin päivässä vähentämällä rasvan ja tyydyttyneen rasvan määrää ja lisätä liikuntaa kolmeen tuntiin viikossa. Potilaita seurattiin neljän vuoden ajan.
Glukoositasapaino palautui lähes normaaliksi ilman lääkehoitoa useammin interventioryhmän jäsenillä kuin kontrolliryhmässä, mutta diabeteksen absoluuttinen remissio oli tutkimuksen mukaan harvinaista. Koeryhmästä 1,3 prosentin glukoositasapaino palautui normaaliksi ensimmäisenä vuonna verrattuna kontrolliryhmän 0,1 prosenttiin.
Osittain tilanne oli parantunut 11,5 prosentilla koeryhmästä ensimmäisen vuoden aikana, mutta enää 7,3 prosentilla viimeisenä seurantavuonna. Kontrolliryhmästä vain 2 prosentilla tilanne oli parantunut.
Interventioryhmän potilaat laihtuivat verrokkiryhmää enemmän ja heidän kuntonsa parani toiseen ryhmään verrattuna.
Tutkijoiden mukaan laihdutusinterventio oli tehokkain niille, joiden diabetes oli kestänyt vain vähän aikaa ja jotka eivät olleet tarvinneet insuliinihoitoa.
Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia