Elinluovuttajaksi lupautunut saa itse helpommin siirtoelimen Israelissa
Israelissa elinluovuttajaksi lupautunut on jatkossa etusijalla tarvitessaan itse elinsiirtoa. Myös elinluovutuskortin allekirjoittaneen vanhemmat, lapset, sisarukset ja puoliso nousevat elinsiirtolistalla parempiin asemiin uuden lain myötä.
Israelissa otetaan tammikuussa käyttöön laki, jonka mukaan elinluovuttajaksi lupautunut on etusijalla tarvitessaan itse elinsiirtoa. Myös elinluovutuskortin allekirjoittaneen vanhemmat, lapset, sisarukset ja puoliso nousevat elinsiirtolistalla parempiin asemiin. Lisäksi munuaisen, maksa- tai keuhkolohkon elävänä luovuttava on etusijalla tarvitessaan itse siirtoelintä, kunhan elimen saa siirtää kelle tahansa eikä vain sukulaiselle.
Priorisoinnille on eri tasoja. Esimerkiksi elinsiirtoa tarvitseva, jolla itsellään ei ole elinluovutuskorttia, saa puolet sellaisen elinsiirtokandidaatin priorisointipisteistä, joka on itse lupautunut elinluovuttajaksi. Toisaalta elinsiirtokandidaatti, jonka lähiomainen antoi luvan elimiensä irrottamiseen kuolemansa jälkeen, saa 1,5-kertaisesti pisteitä verrattuna potilaaseen, jolla itsellään on elinluovutuskortti.
Jos kahdella elinsiirtoa tarvitsevalla on sama pistemäärä, päätöksessä käytetään muita priorisointimenetelmiä. Myös kiireellistä sydämen-, keuhkon- tai maksansiirtoa tarvitsevat ovat edelleen tärkeysjärjestyksen kärjessä. Jos yhtä siirtoelintä tarvitsee kaksi yhtä vakavasti sairasta potilasta, uuden lain mukaiset priorisointipisteet ratkaisevat elimen saajan.
Pisteytyksen mukainen priorisointi astuu voimaan tilanteessa, jossa elinsiirtoa tarvitsevalla tai hänen lähiomaisellaan on ollut elinluovuskortti voimassa vähintään kolme vuotta.
Uutta lainkohtaa oli valmistelemassa ryhmä, joka koostui muun muassa filosofeista, pääuskontojen edustajista, elinsiirtolääkäreistä ja -kirurgeista sekä lakimiehistä. Laista tullaan tiedottamaan Israelissa laajalla kampanjalla.
Israelissa elinluovutus on ollut vähäistä. Vain 10 prosentilla aikuisista on elinluovutuskortti, kun monissa muissa teollisuusmaissa määrä on noin 30 prosentin luokkaa.
Jaana Ahlblad
kuva Pixmac
The Lancet: A new law for allocation of donor organs in Israel