Elokuun alku riskialtis englantilaiselle potilaalle
Tuore tutkimus tukee aiempia uskomuksia.
Elokuun alkua on yleisesti pidetty Englannissa huonona hetkenä joutua sairaalapotilaaksi, sillä vastavalmistuneet lääkärit aloittavat työnsä kansallisissa sairaaloissa elokuun ensimmäisenä keskiviikkona. Tuore Plos ONE -verkkolehdessä julkaistu tutkimus tukee aiempia oletuksia.
Lontoolaisen Imperial Collegen ryhmä käytti tutkimukseensa sairaaloiden hallinnollisia tietoja päivystyspotilaiden sairaalakäynneistä. Retrospektiiviseen kohorttitutkimukseen koottiin tiedot kaikista välitöntä hoitoa tarvinneista potilaista, jotka otettiin sairaalaan heinäkuun viimeisenä keskiviikkona ja elokuun ensimmäisenä keskiviikkona vuosina 2000–2008. Kaikkia potilaita seurattiin viikon ajan.
Elokuun ensimmäisenä keskiviikkona hoitoon otettujen potilaiden todennäköisyys kuolla viikon kuluessa oli 6 % suurempi kuin viikkoa aiemmin hoitoon tulleilla, kun vuosi, sukupuoli, ikä, sosioekonomiset tekijät ja komorbiditeetti oli vakioitu.
Kun potilaat jaettiin kolmeen kliiniseen kategoriaan – kirurgisiin, kasvainpotilaisiin sekä niihin, joilla ei ollut syöpää ja jotka eivät tarvinneet leikkaushoitoa – viimeksi mainittujen todennäköisyys kuolla viikon kuluessa oli elokuun ensimmäisenä keskiviikkona hoitoon tulleilla 8 % suurempi kuin edellisellä viikolla saapuneilla.
Yhdysvalloissa on aiemmin havaittu vastaavanlainen, ”heinäkuun ilmiönä” tunnettu efekti, josta ei kuitenkaan ole kattavaa tieteellistä tutkimustietoa.
Sirpa Kulonen