Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2009 vsk 64 s. 252

Ennaltaehkäisy tulee Pietariinkin

Pentti VäistöTuula Koponen

Suomalaisten kokemuksia viedään Pietariin yhdeksi malliksi alkoholihaittojen ennaltaehkäisyyn. Saman pöydän ääreen istutetaan viranomaisia, kansalaisaktivisteja ja toimittajia.

Alkoholin haittavaikutusten ehkäisemisen keinot Suomessa ja Venäjällä ovat hyvin erilaiset. Pietarissa kolme mainittua tahoa eivät ennen viime vuonna aloitettua hanketta olleet kertaakaan istuutuneet saman pöydän ääreen.

Venäjällä toteutetaan mittavaa kansallista terveysohjelmaa, mutta alkoholihaitoista kertomista siihen ei ole sisällytetty. Työ on sälytetty vapaaehtoisvoimien vastuulle. Kansalaisjärjestöjen rahoitus taas tulee paljolti yksityisiltä yrityksiltä. Talouden ongelmien myötä toiminnan pelätään vähenevän.

Tähän saakka alkoholihaittojen ehkäisyn tehokkain keino Venäjällä on ollut laittomien viinamarkkinoiden ratsaaminen ja sulkeminen. Toimintaa on viime vuosina tehostettu. Tulokset ovat kiistattomia: 2000-luvun alussa Pietarissa kuoli alkoholimyrkytyksiin yli 1 000 ihmistä kolmessa kuukaudessa, viime vuonna enää alle 300.

Laitonta viinaa vastaan taisteltaessa on kuitenkin sivuutettu kokonaan esimerkiksi alkoholihaitoista kertominen nuorisolle.

- Tällaisista aiheista ei yksinkertaisesti meillä ole kirjoitettu. On hyvä, että voimme nyt suomalaisten kanssa keskustella asiasta. Tämä rohkaisee niin tiedotusvälineitä kuin kansalaisjärjestöjäkin tärkeään työhön, sanoo suomalais-pietarilaisen yhteishankkeen koordinoija

Anna Skvortsova

Pietarissa.

Pohjoismaiden ministerineuvoston, Terveyden edistämisen keskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa toteuttama hanke on jo alkanut näkyä pietarilaisissa tiedotusvälineissä. Erityisesti nuorten alkoholin käyttöä on käsitelty monista eri näkökulmista.

Lue myös

Viranomaisten kankeus ja haluttomuus osallistua yhteisiin keskusteluihin on osoittautunut ongelmaksi. Viime vuoden lopussa pidettyyn yhteisseminaariin ei saatu Pietarista yhtään viranomaista kertomaan Venäjän alkoholimainonnan lainsäädännöstä. Lopulta puheenvuoron piti alkoholikuolemista kertonut lääkäri Nina Patshuk Pietarin hyvinvointiviraston sosiaalihygienian osastolta.

- En tunne mainonnan lainsäädäntöä, mutta jos saisin päättää, kieltäisin mainonnan kokonaan, Patshuk sanoi.

Mainonnan taloudellinen merkitys venäläisessä mediassa on suuri. Patshukin lausahdus ja suomalaista Kännikapina -kampanjaa Raittiuden ystävät ry:stä esitelleiden vaatimus mainonnan kieltämisestä sai jotkut toimittajat älähtämään.

- Millä me sitten ilmoitustilamme täyttäisimme? Mainoskielto vaikuttaisi välittömästi palkkoihimme ja työpaikkoihimme.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030