Lehti 39: Ajan­kohtai­sta 39/2019 vsk 74 s. 2140 - 2141

Ensi vuoden budjetti: rahaa hoitotakuuseen ja hoitajamitoitukseen

Heikki Pärnänen on tyytyväinen, että monia Lääkäriliiton esillä pitämiä asioita on huomioitu.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Antti Rinteen hallituksen ensimmäisen budjettiehdotuksen loppusumma on 57,6 miljardia euroa.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on antanut ensimmäisen talousarvioesityksensä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen esitetään 80 miljoonaa euroa vuonna 2020, 130 miljoonaa vuonna 2021 ja 150 miljoonaa vuonna 2022. Kehittämishankkeiden avulla hallitus pyrkii parantamaan peruspalveluiden saatavuutta, saavutettavuutta, vaikuttavuutta ja laatua.

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen on tyytyväinen siihen, että monia Lääkäriliiton esillä pitämiä asioita on huomioitu.

– Saattohoidon kehittämiseen on osoitettu rahaa samoin kuin alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeiluun, Pärnänen nostaa esiin.

Tarkkoja tietoja ei kuitenkaan vielä ole saatavilla. Terveydenhuollon kehittämiseen on luvassa 80 miljoonaa ensi vuodelle, mutta on vielä epäselvää, mihin rahat tarkemmin kohdentuvat.

Sote-uudistus ei budjetissa näy.

– Se on tässä vaiheessa lainsäädännön hanke, eikä siihen tarvita budjetista erikseen varoja. Hallitus on ehkä halunnut välttää sen aiemmin tehdyn virheen, että kalliita muutosprosesseja käynnistetään, ennen kuin lainsäädännöllinen puoli on valmis.

Pärnänen kiittää myös sitä, että mielenterveysstrategiaan on kohdistettu varoja.

Kansallisen mielenterveysstrategian laatimiseen ja mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseen on varattu 60 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022 ja 18 miljoonaa euroa vuodesta 2023 alkaen pysyvästi peruspalveluiden valtionosuuksiin.

Kiireettömään hoitoon seitsemässä päivässä

Hoitotakuun toteuttamiseen varataan ensi vuodelle 60 miljoonaa euroa. Tavoite on, että ihminen pääsee kiireettömässä tapauksessa hoitoon seitsemän päivän sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.

Hoitotakuun parantamiseen on varattu 160 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022 ja 50 miljoonaa euroa vuodesta 2023 alkaen pysyvästi peruspalveluiden valtionosuuksiin.

Sosiaali- ja terveysalan kasvustrategiaa tuetaan kolmen miljoonan euron lisäpanostuksella vuosina 2020 ja 2021. Hallitus varaa miljoona euroa Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen toteuttamiseen ja samoin miljoonan työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelman käynnistämiseksi. Käypä hoito -suositusten kääntämiseksi ruotsiksi ehdotetaan 0,6 miljoonan euron rahoitusta vuodelle 2020.

Päihteitä käyttävien äitien palvelujen parantamiseen hallitus ehdottaa kohdennettavaksi 1,5 miljoonaa euroa vuodessa vuosina 2020 ja 2021.

Budjettiehdotuksen loppusumma on 57,6 miljardia euroa, josta sosiaali- ja terveysministeriön osuus on noin 15 miljardia euroa.

Lue myös

Valtion talousarvio hyväksytään eduskunnan täysistunnossa joulukuussa, kun valtiovarainvaliokunta on antanut mietintönsä esityksestä.

Hoitajamitoitus kirjataan lakiin

Hallitus aikoo kirjata lakiin henkilöstön sitovan vähimmäismitoituksen tehostetussa palveluasumisessa. Mitoituksen toteutuksessa huomioidaan hoitoisuus. Henkilöstön työnjakoa selkeytetään. Vanhuspalvelulakia päivittävä asiantuntijaryhmä antaa syyskuun loppuun mennessä ehdotuksensa siitä, miten hallitusohjelman tavoite on saavutettavissa.

Vanhusten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tähtäävän ikäohjelman laatimiseksi ehdotetaan viiden miljoonan euron vuosittaista lisäpanostusta vuosina 2020–2022. Vanhusasiavaltuutetun toiminta käynnistetään. Kotihoidon kehittämishankkeelle ehdotetaan lisäksi kahden miljoonan euron vuosittaista rahoitusta kolmena seuraavana vuonna.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030