Ajan­kohtai­sta

Ensimmäinen keinosolu kehitetty

Amerikkalaistutkijat rakensivat keinotekoisen DNA:n bakteerin genomia mallina käyttäen ja istuttivat sen isäntäsoluun. Tuloksena oli elävä ja lisääntyvä bakteeri.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Bakteeri_solu_Pixmac.jpg

Amerikkalaisen J Craig Venter Instituten tutkijat ovat onnistuneet tuottamaan elävän mikrobin istuttamalla rakentamansa synteettisen ”geneettisen ohjelmiston” isäntäsoluun. Keinosolu vastasi ulkomuodoltaan ja käyttäytymiseltään täysin sitä lajia, jolta keinotekoinen DNA oli kopioitu.

– Heti kun uusi ohjelmisto menee solun sisälle, solu lukee sen ja muuttuu geneettisen koodin määrittelemäksi lajiksi, tutkimusryhmän johtaja Craig Venter selittää BBC:lle.

Keinotekoinen mikrobi pystyi myös lisääntymään ja tuottamaan jakautumalla miljardeja vastaavia soluja.

Raportti tieteellisestä edistysaskeleesta on julkaistu Sciencessä. Tutkijat toivovat pystyvänsä jatkossa kehittämään bakteerisoluja, jotka tuottavat lääkkeitä tai polttoaineita ja jopa imevät itseensä kasvihuonekaasuja. Yhteistyö lääke- ja energiayhtiöiden kanssa on jo alkanut.

Kriitikoiden mukaan synteettisiin organismeihin liittyy kuitenkin riskejä ja niiden vapauttaminen ympäristöön voi olla vaarallista. Tutkijoita on syytetty keinosolun haittojen vähättelystä, hyötyjen liioittelusta ja rahanahneudesta.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030