1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Epidemia kiihdytti tuotantoa
Ajan­kohtai­sta 16/2020 vsk 75 s. 948 - 949

Epidemia kiihdytti tuotantoa

Maailmalla kehitetään kuumeisesti apuvälineitä koronaviruspandemian taltuttamiseksi.

Epidemia kiihdytti tuotantoa Kuva 1 / 1 Kuva: Fevermap

Koronaviruspandemia on saanut useat terveysteknologiayritykset kiihdyttämään tuotantoaan ja etsimään keinoja terveydenhuollon ammattilaisten auttamiseksi työssään. Yritykset, yliopistot ja jopa yksittäiset keksijät etsivät keinoja valmistaa nopeasti esimerkiksi edullisia hengityskoneita, joita tehohoitoa vaativat koronapotilaat tarvitsevat.

Sovelluskehittäjät taas työskentelevät ahkerasti koodin parissa kehittäen työkaluja, joilla pandemian levinneisyyttä ja koronavirusinfektioiden toipumispolkua voidaan seurata.

Oireseurantaa reaaliajassa

Koronavirusepidemia on saanut myös tuntemattomat koodaajat lyömään harmaat aivosolut yhteen. Esimerkiksi suomalainen Fevermap-sovellus kehitettiin toisilleen tuntemattomien tahojen voimin osana Hack the Crisis -kilpailua.

Fevermap-mobiilisovelluksen avulla infektioon sairastuneiden kuume- ja hengitystieoireita voidaan seurata päivittäin reaaliajassa.

Sovelluksen avulla käyttäjä voi seurata alueensa sairastajien määrää ja paranemisvauhtia. Rekisteröityneet käyttäjät ilmoittavat anonyymisti ja päivittäin sovellukseen mitatun kuumeen ja muut oiretiedot. Tällä tavoin sovellus kerää viranomaisille tietoa sairastajien todellisesta määrästä.

– Asiantuntija-arvioiden mukaan koronavirustartuntoja on 30–40 kertaa enemmän kuin viralliset testiluvut kertovat, sanoo tiedotteessa projektin käynnistänyt IT-yrityksen toimitusjohtaja Otto Kekäläinen.

Sovellus on alkuvaiheessa saatavilla 14 kielelle, mutta lisää kielikäännöksiä on kehitteillä.

Tietoa sairastavien sijainnista

Fevermapin kanssa samoille apajille ehti jo Helsingin Sanomien ja teknologiayhtiö Futuricen lanseeraama Oiretutka, jossa kysytään myös vastaajien oireita. Tähän kyselyyn voivat vastata myös terveeksi itsensä tuntevat.

Oiretutkan sairastavuuskysely on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osaston kanssa. Kun vastauksia on annettu riittävästi, julkaistaan tietoa sairastavien määristä muun muassa grafiikkoina.

Käyttäjien antama data käydään läpi anonyymisti terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Oiretutkan vastaukset julkaistaan avoimena datana, jotta muun muassa terveysviranomaiset tietäisivät paremmin missä suomalaiset sairastavat.

Lääkkeet apteekista kotiin älysovelluksen avulla

Remomedi-etäasioinnin avulla sairaat ja riskiryhmiin kuuluvat potilaat välttyvät turhilta lähikontakteilta ja siten mahdolliselta koronavirustartunnalta.

Lue myös

Puhelimeen ladattavan, ilmaisen ja vahvan tunnistautumisen vaativan sovelluksen kautta asiakkaat voivat hoitaa kaikki apteekkiasiat, myös reseptilääkkeiden hankinnan. Asiakas on yhteydessä apteekkiin video- tai äänipuhelun kautta. Palvelun kautta tilatut lääkkeet toimitetaan kotiin tai ne voi noutaa apteekin luovutusautomaatista tai apteekista valmiiksi pakattuina.

Palvelua aiotaan laajentaa terveydenhuollon organisaatioiden käyttöön. Kuluttajasovellusta päivitetään sitä mukaa kun organisaatiot liittyvät siihen.

Lisääntyneeseen testaustarpeeseen vastataan

Turussa toimiva terveysteknologiayritys PerkinElmer Wallac kiihdyttää tuotantoaan COVID-19 pandemian hillitsemiseksi.

Raskaudenaikaiseen ja vastasyntyneiden seulontaan erikoistunut yritys aikoo kasvattaa DNA:n ja RNA:n eristämiseen tarkoitettujen laitteiden ja reagenssien valmistusta. Näitä tarvitaan poikkeuksellisen suuria määriä koronavirustestauksen mahdollistamiseksi.

Yrityksen PCR-testi sai äskettäin myyntiluvan Euroopan markkinoille.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Avi asetti uhkasakon – Nurmeksen yöpäivystys pitää lopettaa

Määräykseen sisältyy 200 000 euron uhkasakko.

Tieteessä
Laihduttamisyritykset kasvattivat riskiä lihoa ja sairastua tyypin 2 diabetekseen

Alun perin normaalipainoiset laihduttajat lihoivat enemmän 11 vuoden aikana kuin ne normaalipainoiset, jotka eivät laihduttaneet.

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.

Ajassa
Koronahuoli näkyi kesätöissä

Erityisesti vanhemmat potilaat ottivat epidemian puheeksi, Rebekka Laitinen kertoo.

Ajassa
Mielekäs vapaa-aika painaa lääkäriopiskelijoiden työpaikan valinnassa

Useimmat Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijat haluavat tehdä osa-aikaista työtä valmistuttuaan.