1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. EPM1-epilepsia yleisempi Suomessa kuin missään muualla
Ajan­kohtai­sta

EPM1-epilepsia yleisempi Suomessa kuin missään muualla

Tauti saattaa olla alidiagnosoitu.

EPM1-epilepsia yleisempi Suomessa kuin missään muualla Kuva 1 / 1 Kuva: Fotolia

Etenevä myoklonusepilepsia tyyppi 1 (EPM1) on raportoitujen tapausten perusteella Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa, osoittaa Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus.

Siinä oli selvitetty taudin esiintyvyttä ja taudinkulkua Suomessa yhdistelemällä useiden rekisterien ja sairauskertomusten tietoja.

Tutkimuksen mukaan EPM1:n eli Unverricht-Lundborgin taudin esiintyvyys on Suomessa 1,9 potilasta 100 000 asukasta kohden. Tietolähteiden vertailun perusteella vaikutti kuitenkin todennäköiseltä, ettei tutkimuksessa tavoitettu kaikkia diagnosoituja potilaita. Todellinen esiintyvyys saattaa siten olla jopa kolmanneksen suurempi.

Jo aikaisemmin on todettu, että tauti saattaa olla alidiagnosoitu monissa maissa. Uuden tutkimuksen perusteella vaikuttaa mahdolliselta, että näin on myös Suomessa. EPM1 on osa suomalaista tautiperintöä.

Potilailla on muuhun väestöön verrattuna suurentunut kuoleman riski, mutta taudinkuvassa ja taudinkulussa on huomattavaa yksilöllistä vaihtelua.

Lue myös

Keskimäärin suomalaisten potilaiden taudinkuva ja taudinkulku vaikutti hieman vaikeammalta kuin Italiasta raportoiduissa potilassarjoissa. Toisaalta taudinkuva oli hyvin lievä osalla suomalaisista potilaista.

Tutkimuksen olivat toteuttaneet Pohjois-Karjalan keskussairaala, Turun yliopisto, Kuopion yliopistollinen sairaala, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopistollinen keskussairaala.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.