Ajan­kohtai­sta

eResepti lykkääntyy kevääseen

Apteekkijärjestelmät eivät ole Turussa ja Kotkassa vielä valmiita sähköiseen reseptiin. Projektin valmistumisesta ei enää haluta antaa tarkkoja arvioita, nyt puhutaan "keväästä".

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/NappaimistobyXetra-Pixmac000012020499.jpg

Ensimmäiset sähköiset reseptit kirjoitetaan aikaisintaan keväällä. Turussa ja Kotkassa testattavan eReseptin aikataulu on venynyt pitkin matkaa. Projektista ei ole haluttu antaa tarkkoja aikatauluja, mutta vielä marraskuussa arvioitiin, että e-reseptejä päästään kirjoittamaan tämän vuoden alussa.

Kahden apteekkijärjestelmän, kahden potilasjärjestelmän ja reseptikeskuksen liittoa on hiottu 1,5 vuotta. Kehittämispäällikkö Anne Kallio STM:stä kertoo, että yhteistestausvaihetta hidastaa tällä hetkellä apteekkijärjestelmien valmistuminen.

- Kela panostaa testaukseen lisäresursseja, jotta apteekkijärjestelmien valmistumista ja testien läpäisyä voidaan auttaa, Kallio sanoo.

Kallio painottaa, että testausaika on kulunut nimenomaan järjestelmien testaukseen, ei Turun ja Kotkan käyttöönottovalmisteluihin. Pyörää ei tarvitse jatkossa keksiä uudelleen.

- Kotka ja Turku ovat tehneet toimintamallit muita käyttöönottajia varten sekä reseptien että teknisten käyttöönottojen suhteen. KunTo-toimisto on koonnut nämä, ja jakaa ne yksityisen ja julkisen terveydenhuollon käyttöön. Apteekkariliitto ja Yliopiston Apteekki ovat huolehtineet vastaavasta apteekkien suhteen.

Suostumuskäsittely yksinkertaistunee

Koko terveysarkistohankkeen aikataulu on venynyt. Alunperin kaikkien potilastietojen piti olla eArkistossa huhtikuuhun 2011 mennessä, mutta STM totesi aikarajan liian kunnianhimoiseksi. Potilastietojen viemistä eArkistoon on nyt vaiheistettu, mutta uutta takarajaa koko järjestelmän täydelliselle käyttöönotolle ei ole kerrottu.

- Potilastiedot kokoavan eArkiston suhteen on menossa lainsäädännön muutosvalmistelu, jossa yksinkertaistetaan suostumuskäsittelyä sekä terveydenhuollon että kansalaisen kannalta. Siinä myös vaiheistetaan eArkiston tietosisältöjen käyttöönotot ja siirtymäaika, Kallio kertoo.

"Tarvitaan uusi koordinaatioyksikkö"

Kallion mukaan projektissa ponnistellaan raivoisasti eReseptin käyttöönoton varmistamiseksi.

- Eteen päin mennään, mutta vaiheittain eikä pikajunalla.

Eräs projektissa työskentelevä asiantuntija puolestaan ihmettelee, miksei eResepti etene yhtä rivakasti kuin viitehintajärjestelmä, jota kehitettiin samojen tekijöiden voimin. Hän kaipaa projektin osapuolilta lisää panostusta ja yhteistä ymmärrystä.

"On äärettömän työlästä saada koko ketju ymmärtämään, että olemme samassa veneessä ja että joskus pitää soutaa ja joskus huovata, ja vielä täsmälleen samaan aikaan."

Ministeriön tulisi hänen mukaansa rahoittaa projektiin koordinaatioyksikkö. Nykyinen projektinjohto on kyllä etevää ja pätevää, mutta heitä on yksinkertaisesti liian vähän näin suureen hankkeeseen, nimettömänä pysyttelevä asiantuntija sanoo.

"Jonkun pitäisi antaa selviä ohjeita ja määräyksiä, jotta asiat etenisivät ripeämmin."

Alkuperäisen aikataulun mukaan eReseptin piti käynnistyä syksyllä 2008 ja levitä vuoden 2009 aikana koko maahan.

Jaana Ahlblad
kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030