1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Erikoistumiskoulutuspaikkojen haku alkaa
Ajan­kohtai­sta 35/2019 vsk 74 s. 1861

Erikoistumiskoulutuspaikkojen haku alkaa

Erikoistumiskoulutuspaikkojen haku alkaa Kuva 1 / 1

Syksyn haku erikoistumiskoulutukseen alkaa 1. syyskuuta ja päättyy 13. syyskuuta. Opiskelupaikkaa haetaan sähköisesti Opintopolku.fi -palvelussa.

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen haku uudistui tänä vuonna. Keväällä 13 erikoisalalla pilotoitu uusi hakumenettely on nyt käytössä kaikilla erikoisaloilla. Aluksi pisteytetään hakijan työkokemus ja tieteellinen kokemus. Ensisijaisuuspaikasta saa kaksi pistettä. Tarpeeksi alkupisteitä saaneet kutsutaan haastatteluun. Lopullinen valinta tehdään yhteispisteiden perusteella.

Haastateltavien määrään muutos

Kevään kokemusten perusteella syksyn hakuun tehtiin joitain muutoksia, kertoo VAJT:n puheenjohtaja, professori Heikki Löppönen. Muun muassa haastatteluun kutsuttavien määrää on tarkennettu ja porrastettu. Nyt haastatella voidaan kolme hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohden, kun aiemmin haastateltavien määrä oli kaksinkertainen paikkamäärään nähden. Tämä johti keväällä esimerkiksi siihen, että kun yhden aloituspaikan kohteeseen oli kolme hakijaa, vain kaksi voitiin haastatella, kertoo Löppönen.

– Toisaalta suurilla erikoisaloilla voidaan haastatteluun kutsuttavien määrää rajoittaa, jotta haastattelijoiden työmäärä ei olisi kohtuuton.

Syksyn haussa psykiatrian aloille hakevat voivat saada pisteitä myös muilla psykiatrian erikoisaloilla suoritetusta työkokemuksesta kuin siltä, mihin he hakevat. Samaa logiikkaa noudattavat sisätautien ja kirurgian erikoisalat.

Terveyskeskustyötä ei aina hyväksytä

Löppönen huomauttaa, että uudistuneeseen hakuun liittyy vielä tietämättömyyttä.

Lue myös

Hakijoiden olisi tärkeä tietää, että terveyskeskustyön jakso tulee suorittaa yliopiston hyväksymässä paikassa, jotta se voidaan sisällyttää erikoislääkärin opintoihin. Jos hakuun sisällytetty terveyskeskustyön kokemus on muualta, tulee terveyskeskuspalvelu mahdollisesti suorittaa uudestaan, vaikka siitä olisi haussa saanut pisteitä.

– Kannattaa hakeutua paikkaan, joka täyttää yliopiston kriteerit. 

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että myönnetty opinto-oikeus on ehdollinen. Vasta kun on suorittanut puolen vuoden koejakson ja se on hyväksytysti arvioitu, saa lopullisen opinto-oikeuden.

Lisätietoja hausta löytyy yliopistojen verkkosivuilta. Tulokset julkistetaan 19. joulukuuta.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen
tiiamari.pennanen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Lääkäriliitto sai uusia kunniajäseniä

Lääkäriliiton valtuuskunta kutsui kunniajäseniksi Kirsti Pakkalan, Heikki Pälven ja Hanna Salmenpohjan.

Liitossa
Lääkäriliiton kollegiaalisuuspalkinnot Ilkka Kunnamolle ja Sirpa Lindroosille

Palkinnot luovutettiin ­Lääkäriliiton 110-vuotisjuhla­tilaisuuden ­yhteydessä Helsingissä.

Ajassa
Hallitus varautuu koronavirukseen rahalla ja koordinaatioryhmällä

THL on päivittänyt tällä viikolla laboratorio- ja toimintaohjeita koronavirukseen liittyen.

Ajassa
HUS nosti riippumattomuuden ykköseksi

– Silloin kun jokin koulutus katsotaan tarpeelliseksi, ensisijaisesti HUS kustantaa itse henkilökuntansa osallistumisen siihen, sanoo Piia Aarnisalo.

Ajassa
Mitä Lääkäriliitto minulle merkitsee?

Kolme lääkäriä kertoo liiton merkityksestä ja siitä, millaisia ajatuksia liiton juhlavuoden teema terveys ja kestävä kehitys herättää.

Ajassa
Jäsen uskoo vahvaan liittoon

Pirkko Miettinen kertoi Omin sanoin -haastattelussa, että Lääkäriliitosta on ollut helppo saada apua.