Erytropoietiinista apua synnytyksenaikaisesta hapenpuutteesta kärsineille vauvoille
Hoidosta on apua, vaikka se aloitettaisiin vasta kaksi vuorokautta synnytyksen jälkeen.
Punasolujen muodostumista kiihdyttävä erytropoietiini auttaa estämään synnytyksen aikaisen hapenpuutteen aiheuttamia aivovaurioita, todetaan Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Ruotsalaiset, itävaltalaiset ja kiinalaiset tutkijat hoitivat yhteensä 167:ää satunnaisesti valittua hapenpuutteesta kärsinyttä lasta, jotka olivat saaneet lievän tai vakavan hypoksis-iskeemisen enkefalopatian (HIE).
Puolet lapsista sai erytropoietiinia pieninä annoksina joka toinen päivä kahden viikon ajan. Verrokkiryhmää hoidettiin perinteisin menetelmin. Kun lapset olivat 18 kuukauden ikäisiä, heidän neurologinen tilansa arvioitiin.
– Vain puolet erytropoietiinilla hoidetuista lapsista oli saanut vakavan neurologisen vamman tai kuollut. Siten hormonihoito parantaa pitkän tähtäimen ennustetta huomattavasti, pediatrian professori Klas Blomgren sanoo Göteborgin yliopiston julkaiseman tiedotteen mukaan.
– Ensimmäistä kertaa on osoitettu, että synnytyksenaikaisen hapenpuutteen aiheuttamaan aivovaurioon on mahdollista vaikuttaa huomattavasti myöhemmin kuin perinteisellä viilennysmenetelmällä, jossa hoito on aloitettava kuuden tunnin kuluessa synnytyksestä.
Erytropoietiinin todettiin ehkäisevän aivovaurion kehittymistä, vaikka hoito olisi aloitettu vasta kaksi vuorokautta synnytyksen jälkeen. Erytropoietiinista havaittiin olevan apua vain lievän HIE:n saaneille lapsille.
– Uskomme, että erytropoietiinilla on regeneratiivinen ja stimuloiva vaikutus toipumiseen ja aivojen kehittymiseen vamman jälkeen. Hoito vaikuttaa turvalliselta ja sillä näyttää olevan vain vähän sivuvaikutuksia, Blomgren toteaa.
– Se on myös halvempaa ja teknisesti helpompaa verrattuna viilennyshoitoon. Se merkitsee, että hoitoa voidaan käyttää laajasti ja jopa kehitysmaissa.
Sirpa Kulonen