Ajan­kohtai­sta

Estrogeenin teho etäpesäkkeitä tehneeseen rintasyöpään pystyttiin ennustamaan

PET:ssä heti hoidon alettua selvemmin hehkuneet kasvaimet reagoivat todennäköisemmin estrogeenihoitoon.

Jo aiemmin on havaittu, että kun estrogeenitasoa laskevat lääkkeet eivät enää auta etäpesäkkeitä tehneeseen rintasyöpään, estrogeenitason nostamisesta voi olla apua.

JAMAssa julkaistussa tutkimuksessa on osoitettu, että kasvainten reagointi estrogeenihoitoon pystytään ennustamaan.

Tutkimukseen osallistui 66 vaihdevuosi-iän ohittanutta naista, joiden rintasyöpä oli tehnyt etäpesäkkeitä. Kaikilla oli alun perin diagnosoitu yleisin rintasyöpätyyppi, jossa estrogeeni kiihottaa syöpäkasvaimen kasvua, ja kaikkia oli hoidettu aromataasin estolääkityksellä.

Potilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista toista hoidettiin 30 mg:n päivittäisellä estrogeeniannoksella ja toista 6 mg:n annoksella. Tutkijat arvioivat, kuinka hoito vaikutti syövän kontrolloimiseen ja potilaiden elämänlaatuun.

Molemmissa ryhmissä estrogeenistä oli kliinistä hyötyä 30 %:lle potilaista. Heidän kasvaimensa joko kutistuivat tai lakkasivat kasvamasta.

Tutkijat pystyivät ennustamaan, ketkä potilaista hyötyisivät estrogeenista. He tutkivat potilaat positroniemissiotomografilla (PET) ennen estrogeenihoidon aloittamista ja 24 tuntia sen jälkeen. Jos syöpäkasvaimet hehkuivat aiempaa selvemmin PET:ssä heti hoidon alettua, ne näyttivät reagoivan todennäköisemmin estrogeenihoitoon.

Tutkimuksen mukaan 6 mg:n estrogeeniannos oli paremmin siedetty kuin 30 mg:n annos ja vaikutti syövän hoitoon yhtä tehokkaasti.

Monilla estrogeenista hyötyneistä potilaista syöpäkasvaimet alkoivat kasvaa uudelleen muutaman kuukauden tai vuoden kuluttua. Kolmasosassa näistä tapauksista kasvaimet olivat kuitenkin herkistyneet uudelleen antiestrogeenihoidolle ja kutistuivat tai lakkasivat kasvamasta, kun potilaat palasivat takaisin alkuperäiseen aromataasin estolääkitykseen.

Sirpa Kulonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030