1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Etäopinnot saavat kiitosta
Ajan­kohtai­sta 19/2020 vsk 75 s. 1100 - 1101

Etäopinnot saavat kiitosta

Medisiinarit kertovat opintojen sujumisesta ja kesätyö­suunnitel­mista koronaepidemian keskellä.

Etäopinnot  saavat kiitosta Kuva 1 / 6 Kuva: Rebekka Laitinen
           

1. Miten etäopiskelu on sujunut tänä koronakeväänä?

2. Entä kesätyön haku? Minne suuntaat?

Rebekka Laitinen

5. vuoden opiskelija

Turun yliopisto

1. Olin onnekas, koska suurin osa kliinisestä opetuksesta oli jo tehtynä. Etäopetusta oli kaksi viikkoa, ja se sujui niin hyvin kuin mahdollista.

Kliinisten potilastapausten kautta tapahtuva etäopetus oli laadukasta. Samoin seminaariviikko, joka liittyi kesätöihin terveyskeskuksissa. Tämä seminaarityyppinen etäopetus toimi jopa paremmin kuin fyysinen läsnäolo, koska opetuksen seuraaminen koneelta oli helppoa ja ratkottavien tehtävien kautta vuorovaikutteista.

Osallistumisen kynnys madaltui chatin kautta, koska meidän sukupolvellemme tekstillä viestintä on luonnollista. Suuri kiitos kuuluu opetushenkilökunnalle. He ovat sopeutuneet hyvin teknologian käyttämiseen.

2. Koulu loppui tältä keväältä osaltani, joten tulin töihin Helsinkiin Haartmanin sisätautipäivystykseen. Ajattelin kerätä paljon työkokemusta ennen kesää, koska matkoille ei voi nyt lähteä. Kesäksi menen Akaan terveyskeskukseen.

Anniina Karioja

5. vuoden opiskelija

Itä-Suomen yliopisto

1.Klinikat ovat saaneet etäopetuksen toimimaan hyvin koronaepidemian aikana. Muutoksista on tiedotettu nopeasti. Opiskelussa on edetty keskustellen ja opiskelijoiden toiveita kuunnellen.

On ollut hienoa huomata, että monia käyttökelpoisia opiskelualustoja on valmiina. Niitä voisi hyödyntää myös myöhemmin. Olen iloinen, että kaikki ovat puhaltaneet yhteiseen hiileen uudessa tilanteessa.

Hieman kuitenkin harmittaa, etteivät kaikki klinikat ole pystyneet järjestämään käytännön potilasopetusta. Tämän vuoksi ensi kesän seniorilääkäreiltä vaaditaan varmaan vähän enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä kuin tavallisesti.

2. Suuntaan kesäkuun alusta töihin Muuramen terveyskeskukseen. Hain ensin Keski-Suomen keskussairaalaan kirurgialle, mutta haku ei tärpännyt. Ihan positiivinen kuva on jäänyt työnhausta, sillä asioista on ollut helppo keskustella ylilääkäreiden kanssa.

Mikko Järviniemi

5. vuoden opiskelija

Tampereen yliopisto

1.Olen tyytyväinen etäopetuksen laatuun. On videoluentoja, itseopiskelua ja etäpalavereja ryhmän kesken. Kaipaan ryhmätapaamisten ja luentojen sosiaalista puolta.

Etelä-Pohjanmaasta tuli etä-Pohjanmaa, kun perusterveydenhuollon jakso ei toteutunutkaan paikan päällä Seinäjoen seudulla. Kokeneet kliinistä työtä tekevät lääkärit kertoivat etäyhteydellä terveyskeskustyöstä ja moniammatillisuudesta käytännön näkökulmasta. Näitä saatiin kohtuullisen hyvin tuotua etänä. Interaktiivisuutta olisi voinut olla enemmänkin. Parasta olisi päästä katsomaan, miten asiat toimivat. Potilaita olisi ollut kiva nähdä.

2. Edelliset työt poikivat seuraavan. Menen Sastamalan terveyskeskukseen vastaanottotyöhön. Olin siellä vuodeosastolla hommissa viime kesän ja joululoman.

Koronatilanne tulee varmasti jollain lailla eteen, mutta miten käytännössä, sitä on vaikea sanoa. Kyllä se mietityttää. Yliopisto on huomioinut tilanteen ja järjestää seminaariopetuksen aiheesta.

Mirjam Saarinen

5. vuoden opiskelija

Helsingin yliopisto

1.Opinnot ovat sujuneet etänäkin periaatteessa ihan hyvin. Tiedekunta on ollut joustava. Suoritan parhaillaan naistentautien kurssia. Valtaosa kliinisistä harjoitteluviikoista on peruttu. Potilaskontaktien puute tarkoittaa, ettei kliinistä kokemusta saa yhtä paljon kuin yleensä. Puutteen korjaamiseksi on järjestetty korvaavia etäseminaareja, mutta eivät ne vastaa kliinistä opetusta.

Voi olla, että syksyksi saadaan korvaavaa kliinistä harjoittelua.

Lue myös

2. Kesäksi olen menossa terveyskeskukseen Kotkaan. Toivon, että saisin tehdä monipuolisesti kaikenlaista, mutta on tietysti mahdollista, että työ keskittyy koronatapauksiin. Tarkoitus oli mennä Kotkansaaren terveysasemalle, mutta se on nyt suljettu. Alustavasti on sovittu, että menen Karhulan terveysasemalle.

En ole vielä erityisesti perehtynyt koronaviruspotilaiden hoitoon. Luotan siihen, että saan hyvän perehdytyksen.

Elise Nivakoski

4. vuoden opiskelija

Oulun yliopisto

1.Pääsääntöisesti olen ollut ihan tyytyväinen etäluentojen ja etäharjoitusten järjestelyihin. Neurologian kurssilla meillä on ollut myös lähiopetuksia ja potilasopetusta on luvassa toukokuussa.

Yleislääketieteen simulaatioharjoitusten tekeminen etänä ei aivan korvaa fyysistä läsnäoloa, jossa vuorovaikutustaidot tulevat paremmin esille. Yleensä on ollut tapana keskustella ja simuloida ryhmissä erilaisia potilastapauksia. Netin välityksellä tuntui etäiseltä tehdä harjoitusta ei elvytetä -päätöksestä, vaikka harjoitus onnistuikin ihan hyvin.

Poikkeustilanne on luonut lisäpainetta tenttien osalta. Etätentteihin liittyvä epätietoisuus on ollut aika stressaavaa. Nelosvuoden kevättä pidetään tenttipaineiden kannalta lääkiksen haastavimpana. Tentit on saatava läpi, jotta saa luvat kesätöihin.

2. Olin viime kesänä amanuenssina OYS:n syöpäosastolla, ja hoidin hematologisia potilaita. Menen samaan paikkaan ensi kesänä. Tämä sovittiin jo vuoden vaihteessa.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen, Minna Pihlava, Anne Seppänen, Ulla Toikkanen Ja Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Verkkouutistuotanto jatkuu elokuun alussa.

Ajassa
THL: Koronarokotukset kaikille 12–15-vuotiaille

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Ajassa
Terveydenhuollon palveluita esitetään jatkossa apteekkeihin

Apteekkeja saisi lisäksi perustaa helpommin sairaaloiden yhteyteen.

Ajassa
Lääkäriliitto: Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus antaa hyvän pohjan

Potilaan edun on ohjattava soten toteutusta, toteaa liitto kannanotossaan.

Ajassa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen

– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ajassa
Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä

Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.