1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Etävastaanottojen kysyntä kasvoi rajusti
Ajan­kohtai­sta

Etävastaanottojen kysyntä kasvoi rajusti

Yksityiset terveysasemat tekevät koronavirustestejä lisääntyvissä määrin ammattilaisille, mutta myös yksityishenkilöille.

Etävastaanottojen kysyntä kasvoi rajusti Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Yksityiset terveysyritykset ovat aloittaneet koronavirustestit THL:n luvalla. Ensimmäisenä testauksen aloitti Terveystalo, Pihlajalinna ja Mehiläinen seurasivat perässä.

Testejä ei tehdä kaikkialla tai kaikille, vaan testaukset tehdään THL:n ja sairaanhoitopiirien ohjeiden mukaisesti, ja testiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Oireettomia ei esimerkiksi testata, vaan oirekriteerien pitää täyttyä.

Testauspisteet on pystytetty ulos, jotta mahdolliset koronavirusaltistukselta vältyttäisiin.

Pihlajanlinna tekee koronatestejä Tampereella, Kangasalalla, Seinäjoella ja Helsingissä. Kontteihin pystytetyt testauspisteet ovat auki ajanvarauksella.

Mehiläinen tekee testejä ensivaiheessa ainoastaan sosiaali- ja terveyshuollon ammattihenkilöille. Näytteenottoja tehdään drive-in-testausasemilla mahdollisen koronavirustartunnan varalta Espoossa, Kaarinassa, Nokialla, Oulussa, Lahdessa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Vaasassa.

– Sairauden toteaminen testien avulla, tartunnan saaneiden tunnistaminen ja selkeä hoitoon ohjaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä toimia epidemian hillitsemiseksi ja rajaamiseksi. On hienoa, että voimme Mehiläisessä mahdollistaa näytteenoton ammattihenkilöille tässä tilanteessa, Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo sanoo tiedotteessa.

Mehiläinen laajentaa testauksen muihin asiakasryhmiin myöhemmin mahdollisuuksien mukaan.

Koronavirus on lisännyt etävastaanottojen kysyntää

Etävastaanottojen määrä on lisääntynyt huimasti koronaviruksen myötä. Terveysasemat myös suosittelevat koronavirusepidemian aikana käyttämään etävastaanottoja matalalla kynnyksellä.

Esimerkiksi Terveystalossa etävastaanottoja on tehty kymmenkertainen määrä vuoden takaiseen verrattuna. Hoitajien ja lääkärien etävastaanottoja tehtiin viime viikolla yli 25 000 kappaletta, kun vuosi sitten vastaavina päivinä määrä oli 2 500. Alkuvuoden aikana etävastaanottoja on tehty melkein puolet koko viime vuoden etävastaanottojen määrästä.

– Kahden kuluneen viikon aikana etävastaanottojen tarve on kasvanut niin paljon, että olemme kouluttaneet satoja ammattilaisia etävastaanottojen pitämiseen. Joukossa on ammattilaisia eri alojen lääkäreistä fysio- ja psykoterapeutteihin. Nyt on vastuullista valita etäkäynti aina, kun se on mahdollista, kertoo tiedotteessa Terveystalon digiterveyspalveluista vastaava johtaja Pia Westman.

Terveystalossa kaikki hengitysoireita kokevat potilaat, myös lieväoireiset koronaepäilyt ohjataan lääkärin etävastaanotolle, jossa lääkäri arvioi jatkohoidon ja tutkimusten tarpeen.

– Potilas ei itse voi tietää, onko kyseessä tavallinen flunssa vai koronavirustartunta. Siksi on olennaista, että lääkäri voi ensin etänä selvittää oireita mahdollisimman pitkälle ja ohjata potilaan näiden perusteella keskitetysti ja harkitusti oikeanlaiseen hoitoon. Tämä on välttämätöntä, jotta koronaviruksen leviämistä estetään ja hidastetaan, Westman sanoo.

Lue myös

Pihlajanlinnan verkkosivuilla kerrotaan, että etävastaanoton puhelinvastaanotto on ruuhkautunut kasvaneen kysynnän myötä. Asiakkaita ohjeistetaan ottamaan yhteyttä verkkosivujen tai erillisen sovelluksen kautta.

Resursseja vapautuu

Etävastaanotot helpottavat resurssien suuntaamista epidemian aikana.

– Terveydenhoidon resursseista tulee väistämättä pulaa, ja kaikkien terveydenhuollon toimijoiden on osallistuttava talkoisiin viruksen leviämisen estämiseksi.

Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) mielestä julkisen sektorin kannattaa hyödyntää joustavasti yksityisen sektorin resursseja, jotka tuottavat keskimäärin noin neljänneksen Suomen terveyspalveluista.

– Yksityisen sektorin toimipaikoissa voitaisiin hoitaa perusterveydenhuollon hoitoja tarvitsevia potilaita, sanoo tiedotteessa LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Yritykset ovat ehdottaneet myös, että kuntoutuslaitoksia voitaisiin muuntaa hoitotiloiksi, joihin yksityiset voisivat tarjota palveluitaan. Partasen mukaan valtion virkamiehet ja yritysten edustajat tapaavat tällä viikolla jatkavat keskustelua yhteistyöstä.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäreiden rekrytointi Espanjaan tyrmätään

Lääkäriketju Mehiläinen on rekrytoimassa lääkäreitä koronakriisin koettelemaan Espanjaan.

Tiedepääkirjoitus
Pandemia voi kestää kuukausia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusinfektion pandemiaksi 11. 3.

Ajassa
Tällaista on lääkärin työ koronaterveysasemalla

Kustaa Piha haki töihin koronaterveysasemalle velvollisuudentunnosta.

Ajassa
32 on tehohoidossa koronan vuoksi

Koronavirustartunnan aiheuttamia kuolemia on todettu seitsemän.

Kolumni
Valikoivia havahtumisia

Jussi Valtonen kirjoittaa masennuslääkkeiden vieroitusoireista ja niiden käsittelystä julkisuudessa.

Liitossa
Kuntoutus on tarkoitettu lääkäreillekin

Ammatillisen kuntou­tuksen tavoite on, että ­osatyökykyinen voi jatkaa työelämässä ­terveydellisistä ­rajoitteista huolimatta.