Etelä-Karjalan lääkärit vaativat asemaansa takaisin
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin lääkärit vaativat lääkärinimikkeitä takaisin tulosyksiköiden johdossa työskenteleville. Johtajien lääkärikoulutuksesta ei haluta tinkiä.
Vuoden alusta aloittavan uuden sosiaali- ja terveyspiirin organisaation johtajalääkärien nimikkeet on muutettu päälliköiksi. Samalla virkakelpoisuutta on muutettu niin, ettei päällikön tarvitse olla lääkäri. Pätevyyteen riittää ylempi korkeakoulututkinto.
- Lääkärikenttä on yhtenäinen. Emme hyväksy hallintomallia, jossa lääkäri ei ole johdossa, sanoo Etelä-Karjalan keskussairaalan lääkärien luottamusmies, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Olle Sipari
.- Edellytämme, että nykyiset päällikkönimikkeet muutetaan takaisin ylilääkäri- tai johtava lääkäri -nimikkeiksi, ja että tehtävien pätevyysvaatimuksissa edellytetään soveltuvaa erikoislääkäritutkintoa.
Lääkärit keräsivät alkuviikosta kahdessa työpäivässä noin 130 nimeä muutosta vaativaan vetoomukseen. Neuvotteluja asiasta jatketaan ensi viikolla.
Lääkäreitä ei kuultu muutosta tehtäessä
- Lääkäreitä ei kuultu lainkaan, sanoo Etelä-Karjalan keskussairaalan pääluottamusmies, osastonylilääkäri
Seppo Mustola
.Käytännössä virkojenhakuprosessissa voi tulla tilanne, jossa lääkärin koulutuksen saanut sivuutetaan, koska hakuehtojen mukaan toinen, ei-lääkäri, on "pätevämpi".
- Johdossa ei voi olla henkilö, joka ei ymmärrä tai ymmärtää huonosti näitä asioita, sanoo Olle Sipari.
Kyse on myös imagosta. Sipari arvelee, että keskussairaalan status menetetään lääkärien silmissä, jos johdossa on joku muu kuin lääkäri - ja se tuo rekrytointiin ongelmia.
Myös organisaatio voi muuttua raskaammaksi.
- Jos johtajalla ei ole lääkärin pätevyyttä, hänen lisäkseen saatetaan joutua palkkaamaan lääkäri tekemään lainmukaisia lääkärin pätevyyttä vaativia päätöksiä, katsoo sisätautien ylilääkäri
Esko Hussi
.HUS:n kriisi uusiutuu Etelä-Karjalassa?
Lääkäriliitto vastustaa sosiaali- ja terveyspiirin suunnitelmaa. Neuvottelupäällikkö
Heikki Pärnänen
toteaa, että Etelä-Karjalassa tilanne on sama kuin HUS:issa äsken. HUS tosin jo taipui, ja perinteiset virkanimikkeet päätettiin palauttaa.- Johtajan pitää olla substanssin osaaja; yksiköiden johtajien pitää olla lääkäreitä, ne ovat tyypillisesti sairaanhoidollista toimintaa, Pärnänen tiivistää.
- Vaikea uskoa, että virkoihin todella valittaisiin muita kuin lääkäreitä, mutta mikä muu tarkoitus tällä voi olla kuin mahdollistaa se? Jos niin käy, että muita kuin lääkäreitä valitaan, liitto ei voi sitä hyväksyä.