1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Etiikkaa käsittelevä eurooppalainen asiantuntijaryhmä: Terveydenhuollon tietokannat suojattava
Ajan­kohtai­sta 24/1999 vsk 54 s. 2820

Etiikkaa käsittelevä eurooppalainen asiantuntijaryhmä: Terveydenhuollon tietokannat suojattava

Euroopan unionin eettisten kysymysten neuvoa antava komitea, EGE, kokoontui Suomessa heinäkuussa. Komitea antoi ensimmäistä kertaa lausunnon tietoyhteiskunnan etiikasta.

Tieto- ja viestintätekniikan käyttö on kasvanut terveydenhuollossa räjähdysmäisesti, mikä merkitsee, että henkilökohtaisia terveystietoja aletaan käyttää monin tavoin esimerkiksi telelääketieteessä, Internetissä ja älykorteissa. Komitean mukaan henkilökohtaiset terveystiedot täytyisi suojata erityisen hyvin, koska ne sisältävät potilaan terveydentilaa koskevien tietojen lisäksi hänen käyttäytymiseensä ja tapoihinsa liittyviä piirteitä.

Komitean puheenjohtaja Noëlle Lenoir sanoi, että ihmisten perusoikeus yksityiselämän suojaan edellyttää aina henkilökohtaisten terveystietojen luottamuksellista käsittelyä. Komitea halusi ottaa kantaa terveyskysymyksiin, koska potilaan oikeudet ovat tulossa merkittäväksi keskustelunaiheeksi Euroopassa.

Lue myös

EGE:n kannanoton mukaan kaikilla, jotka käyttävät terveystietoja, on oltava oikeutettu syy tietojen keräämiseen ja käsittelyyn. Työnantajilla ja vakuutuslaitoksilla ei saisi olla suoraa henkilökohtaisten terveystietojen käyttöoikeutta edes henkilön omalla suostumuksella. Yksityisten henkilöiden ihmisoikeuksien kunnioittaminen edellyttää, että tieto- ja viestintätekniikan turvallisuus varmistetaan hyvin. Tekninen turvallisuus edellyttää mm. salaustekniikan käyttämistä tarvittaessa ja suljettujen verkkojen käyttöä siirrettäessä henkilökohtaisia terveystietoja.

Ryhmä suosittaa, että lääketieteellisten tietojen suojaamisesta tulisi säätää direktiivi ja että EU vahvistaisi potilaan asemaa koskevan peruskirjan.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.