Etulinjassa näkee yksityiskohdat
Influenssa A(H1N1) -epidemian vauhti kiihtyi viikon aikana. Etulinjan lääkärit kertovat, mitä havaintoja he ovat taudista tehneet.
Influenssa A(H1N1) äityi epidemiaksi pohjoisessa noin kuukausi sitten. Oulussa influenssavastaanottoa kesästä lähtien pyörittänyt terveyskeskuslääkäri Harri Aspfors on pitänyt tilastoa potilaista ja taudin aiheuttamista oireista. Arvokas käytännön tieto otettiin ilolla vastaan viime viikolla Lääkäriliiton keskustelutauluilla verkossa.
Aspforsin kokemuksen mukaan tyypilliset sikainfluenssan oireet ovat kuten oppikirjoissa määritellään eli korkeaa kuumetta, kovaa pääkipua, kuivaa yskää ja kurkkukipua, joka ilmenee lähinnä nielun verekkyytenä.
– Potilaat kertoivat, että vuorokauden sisällä ennen kuumeen nousua he ovat tunteneet heikotusta, alaselän särkyä tai lihassärkyä. Nämä oireet ovat yleensä väistyneet parin päivän kuluttua. Vatsan löysyys ei ole yleistä, lapsilla sitä on ilmennyt hieman useammin. Useat potilaat valittivat hengityksen raskautta, vaikka hengitysfrekvenssi, happisaturaatioarvo ja keuhkojen kuuntelulöydökset olivat kunnossa.
Aspforsin potilaat kuvailivat, että ”tuntuu kuin rintakehän päällä olisi tiiliskiviä” tai että ”keuhkot olisivat täynnä nestettä”.
Oksimetri hyvänä apuna
Kun oululaisen influenssavastaanoton potilasmäärät näyttivät lisääntyvän, Aspfors otti 16:lta tyypillisesti oirehtivalta näytteet. Heistä 14 oli H1N1-positiivisia.
– Tällä pienellä aineistolla näillä H1N1-positiivisilla potilailla CRP-arvo oli 8–40, keskiarvo oli 17,5. Poikkeavuuksiakin oli. Kun perusverenkuvaa tarkasteli, leukosyyttiarvo saattoi olla hieman alakanttiin. Tarkastin keuhkot röntgentutkimuksella herkästi, jos CRP oli korkeahko ja kuume kova. Pneumonioita löytyi runsaasti.
Aspforsin mukaan CRP, happisaturaatio ja kliininen tutkimus riittävät influenssan arvioimiseen.
– Oksimetrin käyttäminen on tarpeen, sillä todella alhainen happisaturaatio on hälytysmerkki. Toisaalta, vaikka saturaatio on normaali, tilanne voi silti olla paha. Jos potilas hengittää rauhallisesti ja auskultaatio on normaali, oksimetri on hyvä lisä.
Kontinkankaan influenssavastaanotolla kaikilta epäillyiltä H1N1-potilailta on tutkittu CRP-arvo. Potilasmäärien lisääntyessä CRP:n ottamista saatetaan joutua kohdentamaan.
Aspfors kertoo määräävänsä viruslääkityksen riskiryhmiin kuuluville sairastuneille ja heille, jotka valittavat hengityksen raskautta sekä huonokuntoisille, vaikka olisivatkin perusterveitä. Astmaatikkojen toipuminen työkuntoon on saattanut viedä pitkälti toista viikkoa.
Sodankylässä jo helpottaa
Sodankylässä epidemia alkoi viisi viikkoa sitten ja on jo laantumaan päin. Nopea peruutuspeiliin vilkaisu kertoo, että epidemiahuipun aikana henkilökunnan aamupalaverit olivat erittäin tärkeitä.
– Kun tieto kulkee oman talon sisällä, sitä on helpompi jakaa ulospäin, sanoo Sodankylän terveyskeskuksen johtava lääkäri Raisa Pihajoki.
Pihajoki on nähnyt H1N1:stä monenlaista taudinkuvaa. Eräässä tapauksessa laboratorikokein varmistui, että pelkkää pitkittynyttä kurkkukipua sairastanut poti sikainfluenssaa.
Jaana Ahlblad
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Lue lisää etulinjan lääkäreiden kokemuksia A(H1N1)-influenssasta Sodankylästä, Kuopiosta ja Tampereelta huomisesta Lääkärilehdestä (46/2009).
Maailman terveysjärjestö WHO on antanut tarkennetut ohjeet A(H1N1)-influenssan diagnosoinnista ja hoidosta. Ohjeet voit lukea täältä.