Lehti 32: Ajan­kohtai­sta 32/1998 vsk 53 s. 3687

Eturauhasen syöpä Euroopan unionin teemaviikon aiheena

Lokakuun alussa vietettiin Euroopan unionin syöpäviikkoa, jonka teemana oli tällä kerralla miesten syövät, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. Euroopassa miesten kuolleisuus yleensä syöpään on suurempi kuin naisten. Syynä pidetään asenteita: naiset ottavat herkemmin yhteyttä lääkäriin havaitessaan muutoksia ja oireita. Suomi sijoittuu kuitenkin Euroopan maiden välisessä vertailussa melko hyvin. Syöpäkuolleisuus on Suomessa, Portugalissa ja Kreikassa Euroopan vähäisintä. Korkeimmat kuolleisuusluvut ovat Tanskassa, Englannissa ja Belgiassa.

Miesten yleisin syöpä on eturauhasen syöpä. Ylilääkäri Matti Rautalahti Syöpäjärjestöistä kertoi, että toisin kuin monien muiden syöpien kohdalla, eturauhasen syövän syytä ei tunneta. Siten sen ehkäisymahdollisuudetkin ovat vähäiset. Eturauhasen syöpään tiedetään liittyvän noin 10 %:n periytyvä alttius, jonka arvellaan siirtyvän äidin kautta. Toistaiseksi joudutaan tyytymään yleisiin ohjeisiin, kuten lisäämään kuitupitoisen ravinnon osuutta ruokavaliossa, harrastamaan säännöllisesti liikuntaa, käyttämään kohtuullisesti alkoholia ja lopettamaan tupakointi.

Suomen Syöpärekisterin johtaja, professori Lyly Teppo totesi, että 1990-luvun alussa todettujen tapausten määrä kääntyi jyrkkään nousuun. Uusia tapauksia todetaan nykyään vuosittain yli 2 600, kun 20 vuotta sitten niitä todettiin vuosittain runsaat 700. Lisäys on keskittynyt vanhempiin miehiin, joiden osuus väestössä on samaan aikaan suurentunut. Nyt potilaiden keski-ikä on 73 vuotta. Eturauhasen syöpä on ylempien sosiaaliryhmien tauti. Tarkentuneen diagnostiikan ansiosta syöpä löytyy aikaisemmin kuin ennen ja samalla elossaoloennuste on parantunut. Viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta on laskennallinen elossaololuku 64 %.

Tarkemmat diagnosointi- ja seulontamenetelmät ovat tarpeen, sillä eturauhasen syöpä on yleensä oireeton, tai antaa samanlaisia tuntemuksia kuin eturauhasen liikakasvu, kunnes se oireilee luustokipuna.

Lue myös

- Tärkeimmät eturauhasen syövän diagnosointikeinot ovat PSA-testi, joka on verikoe seerumin prostaspesifisen antigeenin määrittämiseksi, eturauhasen ultraäänitutkimus ja kolmantena tuseeraus peräaukon kautta, kertoi urologi Eero Wuokko Marian sairaalasta Helsingistä. Hän toivoo, että miehet lähtisivät rohkeammin liikkeelle epäillessään muutoksia. Varsinkin 60-vuotiaiden miesten tulisi olla valppaampia, sillä tässä ikäryhmässä sairastuminen merkitsee usein selvästi huonompaa ennustetta kuin yli 70-vuotiaana sairastuneilla. Suomen urologiyhdistys suosittelee kaikille yli 60-vuotiaille säännöllistä PSA-kontrollia ja tuseerausta eturauhassyövän varhaiseksi toteamiseksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030