1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. EU-maiden huumetilanteesta seurantaraportti
Ajan­kohtai­sta 35/1999 vsk 54 s. 4398

EU-maiden huumetilanteesta seurantaraportti

Suomen huumetilanne on EU-maiden vertailussa edelleen paras, mutta kehityssuunta on meillä huonompi kuin muualla. Monissa Euroopan maissa tilanne on viime vuosina vakiintunut, meillä ongelmat ovat lisääntyneet. Tosin lähtötaso on Suomessa ollut hyvin matala ja erot ovat edelleen suuria. EU:n huumeviraston tuore vuosiraportti huumeongelmasta antaa läpileikkauksen vuoden 1998 luvuista.

-Huumeiden käyttöä kuvaavien tilastolukujen kasvu on viime vuosina ollut nopeinta maissa, joissa käyttö on ollut vähäisintä. Suomi ja Ruotsi ovat pikkuhiljaa alkaneet saavuttaa Keski-Euroopan maita, sanoo Suomen huumeseurantayksikön johtaja Ari Virtanen Stakesista.

Dosentti Salme Ahlströmin mukaan huolestuttavan kehityksen jatkumisesta kertovat tuoreen koululaiskyselyn tiedot 15-16-vuotiaiden huumekokeiluista: tänä vuonna huumeita ilmoitti kokeilleensa 10 % vastanneista, kun vielä kaksi vuotta sitten osuus oli 8 % ja neljä vuotta sitten 5 %. Helsingissä huumeita kokeilleiden teini-ikäisten osuus on 25-30 %.

Lue myös

Raportin mukaan tavallisinta huumetta eli kannabista on kokeillut EU-maiden aikuisväestöistä 10-30 %, nuorista aikuisista 16-40 %; pienimmät luvut ovat Suomesta, suurimmat Tanskasta, Espanjasta ja Englannista. Huumeiden ongelmakäyttö tarkoittaa EU-maissa yleensä heroiinin käyttöä, Suomessa tosin useammin amfetamiinia. Ongelmakäyttäjiä arvioidaan olevan EU-maissa yhteensä 1-1,5 miljoonaa. Korvaushoitoa opioidiriippuvuuteen arvioidaan saavan noin 300 000 eurooppalaisen.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.