1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. EU:n yhteishankinta nopeuttaa koronarokotuksia
Ajan­kohtai­sta

EU:n yhteishankinta nopeuttaa koronarokotuksia

EU on tukenut myös EU:n ulkopuolisten köyhimpien maiden koronarokotehankintoja.

EU:n yhteishankinta nopeuttaa koronarokotuksia Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

EU:lla on ollut terveyspolitiikassa aiemmin aika pieni rooli, mutta koronapandemian varhaisessa vaiheessa EU otti aktiivisen otteen ja pyrkii nyt koordinoimaan jäsenvaltioiden toimintaa. Yksi syy aktiiviseen roolin on se, että komission puheenjohtajalla Ursula von der Leyenilla on lääkärinä vahva sisältöosaaminen, kertoo Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n johtava asiantuntija, LT Pasi Penttinen.

– Suurin saavutus on varmaan se, että EU pystyi tekemään yhteishankinnan koronarokotteista. Tämä tietysti selkeyttää ja nopeuttaa rokotuskampanjaa.

Penttinen muistuttaa, että vuoden 2009 influenssapandemian aikana oli monta EU-maata, joilla ei ollut ennalta sovittuja sopimuksia rokoteyhtiöiden kanssa ja jotka eivät saaneet rokotteita. Nyt jokaisella jäsenmaalla on yhdenvertainen mahdollisuus saada koronarokotteita.

Tukea köyhimmille maille

EU on tukenut myös EU:n ulkopuolisten köyhimpien maiden koronarokotehankintoja. EU:n rahoituksella katetaan iso osa eteläisen pallonpuoliskon maiden koronarokotuksista.

– Nyt on käsittääkseni olemassa rahoitus miljardin ihmisen rokottamiselle. Se on iso satsaus, koska Kiina ja Intia varmaan hoitavat oman väestönsä rokottamisen.

ECDC:n tehtävänä on ollut koronapandemian varhainen tilanne- ja riskinarviointi ja jäsenmaiden tietojen seuranta ja koordinointi. Penttinen veti vuonna 2019 ECDC:n influenssaohjelmaa, mutta vuonna 2020 korona on työllistänyt täysin. Hän vastaa muun muassa pandemian tieteellisestä seurannasta. Koronapandemiaan liittyvien tieteellisten artikkelien määrä on kasvanut eksponentiaalisesti.

Lue myös

– On haastavaa pysyä ajan tasalla esimerkiksi siitä, ketkä ovat riskiryhmiä, keihin rokotus pitäisi ensisijaisesti kohdistaa, ja kuinka suuri osa ihmisistä sairastaa koronainfektiota useampia kuukausia.

Aktiivinen sekvensointikampanja

Britanniasta levinnyt koronaviruksen uusi muunnos oli mahdollista löytää, koska britit ovat aktiivisesti sekvensoineet löytämiään viruksia. Penttisen mukaan Euroopan maat ovat siinä mielessä hyvässä asemassa. Kansainvälisissä tietokannoissa melkein puolet sekvensseistä on Britanniasta.

– Vasta tuonnempana nähdään, miten rajoitustoimet ovat tehonneet tähän virusmuunnokseen.

Pasi Penttinen puhui Euroopan koronatilanteesta keskiviikkona 13. tammikuuta Lääkäripäivillä.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.