Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2008 vsk 63 s. 4518

EVO-rahoitus uusiin käsiin?

Juha-Pekka Honkanen

EVO-rahoituksen jakoperusteista päättää jatkossa sosiaali- ja terveysministeriön oma lautakunta, mikäli terveydenhuoltolaki etenee luonnoksen mukaan. Esitys on huolestuttanut paitsi Lääkäriliiton koulutusjohtaja

Hannu Halilaa

, myös lääketieteellisten tiedekuntien dekaaneja.

Halila sanoo, että nykyinen EVO-korvausten jakomalli ei ole täydellinen, mutta parempaakaan mallia ei ole toistaiseksi esitetty. Halilan mukaan nykyinen malli asettaa erikoisalat jossain määrin eriarvoiseen asemaan, sillä pienten erikoisalojen on vaikea saada tutkimuksiaan julkaistuksi korkean impact factorin lehdissä.

- Se on kuitenkin läpinäkyvä tapa päättää rahoituksesta aiemman tutkimusnäytön perusteella, Halila sanoo.

STM:n lautakunnan pääsy EVO-rahojen kirstunvartijaksi voi Halilan mukaan kaventaa vapaan lääketieteellisen tutkimuksen rahoitusta. Lakiesityksen mukaisesti tutkimus-EVO:sta päätettäisiin tutkimussuunnitelman perusteella.

Voi olla, että tämä ohjaa tutkimaan sellaisia asioita, jotka miellyttävät sosiaali- ja terveysministeriötä. Tällöin EVO-rahaa saadaan sopivan tutkimussuunnitelman, ei aiemman tutkimusnäytön perusteella.

Löytyykö lautakunnasta riittävää viisautta?

Liiallinen lääketieteellisen tutkimuksen rajaaminen ennakkoon on konkreettinen uhkakuva STM:n esityksessä, pelkää Tampereen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani

Jukka Mustonen

.

- Voidaan aidosti kysyä, istuuko lautakunnassa sellainen viisaus, että siellä osataan suunnata lääketieteellistä tutkimusta ja sitä, mitä kussakin lääketieteellisissä tiedekunnassa tulisi tutkia, Mustonen pohtii.

Lue myös

Mustosen mukaan esimerkiksi rajanveto kliinisen tutkimuksen ja STM:n esityksessä EVO-rahoituksen ulkopuolelle jätettävän perustutkimuksen välille tulisi oleman erittäin vaikeaa.

Halila sanoo, että nykyisen mallinen EVO-rahoitus on kannustanut suomalaisia tutkijoita panostamaan laadukkaaseen tutkimustapaan.

- Vapaa tutkimus tuottaa pitkällä tähtäimellä parhaat tulokset. Etukäteen ei voi tietää, mistä parhaat innovaatiot tulevat. Jos tutkimus rajataan ahtaasti etukäteen, innovaatiot jäävät tekemättä, Halila sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030