1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Fimea arvioi rintasyövän uuden yhdistelmähoidon
Ajan­kohtai­sta

Fimea arvioi rintasyövän uuden yhdistelmähoidon

Atetsolitsumabia ja nab-paklitakselia sisältävän yhdistelmähoidon arvio valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Fimea arvioi rintasyövän uuden yhdistelmähoidon Kuva 1 / 1

Fimea on käynnistänyt HTA-arvioinnin, jossa tarkastellaan atetsolitsumabia ja nab-paklitakselia sisältävän yhdistelmähoidon hoidollisia ja taloudellisia vaikutuksia rintasyövän hoidossa.

Arviointi koskee aikuispotilaita, joilla on leikkaukseen soveltumaton paikallisesti edennyt tai etäpesäkkeinen kolmoisnegatiivinen rintasyöpä, ja jotka eivät ole saaneet aiempaa solunsalpaajahoitoa.

HTA-arviointi tarkoittaa terveydenhuollon menetelmien arviointia (health technology assessment). Fimean tavoite on tuottaa tietoa lääkkeen hoidollisista ja taloudellisista vaikutuksista päätöksenteon tueksi.

Arviointeja on tehty jo 36

Fimean HTA-arviointitoiminnan painopiste on vuodesta 2015 ollut uusissa, tyypillisesti kalliissa sairaalalääkkeissä. Tuolloin Fimea alkoi myös tehdä arvioita aiempaa nopeammin. Tarkoitus on, että sairaalat saavat ripeästi apua päätöksentekoon.

Lue myös

Ensimmäinen nopeutetun arvion kohde oli trastutsumabiemtansiini HER2-positiivisen rintasyövän hoidossa. Raportti julkaistiin kesäkuussa 2015. Siitä lähtien on julkaistu yhteensä 36 arviointiraporttia. Suurin osa koskee syöpälääkkeitä. Joukossa on myös muun muassa paljon julkisuutta saanut nusinerseenin arviointi spinaalisen lihasatrofian hoidossa.

Atetsolitsumabia ja nab-paklitakselia sisältävän yhdistelmähoidon arviointi valmistuu loppuvuodesta 2019. Meneillään on myös semiplimabin hoidollisten ja taloudellisten vaikutusten arviointi ihon okasolusyövän hoidossa.

Kuva: Adobe/AOP

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan puolen miljoonan euron säästöjä.

Ajassa
Etäkuntoutus antaa vaihtoehdon

Kelan hanke paljasti, että ­etäkuntoutus voi antaa yhtä hyvät tulokset kuin perinteinen kuntoutus.

Pääkirjoitus
Lääkäreille mahdollisuus tutkimustyöhön

Erityisen ongelmallinen vaihe tutkijan uralla on väitöskirjan jälkeinen aika, kirjoittaa Hannu Halila.

Ajassa
Eteisvärinän tunnistus kuluttajan taskuun

Kuopiolaisen Heart2Save-startupin ja Suunnon kehittämä tuote mahdollistaa muun muassa eteisvärinän tunnistamisen kotioloissa.

Kolumni
Veljen vartijana

Kollegoja hoitavat lääkärit kantavat suurta vastuuta, kirjoittaa Päivi Hietanen.

Keskustelua
Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.