1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Fimea: Lääkkeellistä happea ja ilmaa voi valmistaa
Ajan­kohtai­sta

Fimea: Lääkkeellistä happea ja ilmaa voi valmistaa

Sairaala-apteekin tai lääkekeskuksen on valvottava valmistusta.

Fimea: Lääkkeellistä happea ja ilmaa voi valmistaa Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Fimea muistuttaa, että sairaala tai terveyskeskus voi valmistaa lääkkeellistä happea ja ilmaa myös Suomessa, mutta ainoastaan sairaala-apteekin tai lääkekeskuksen valvonnassa. Ennen valmistusta on kuitenkin otettava yhteyttä sairaala-apteekkiin tai lääkekeskukseen ja tiedotettava Fimeaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Fimea suosittelee ottamaan yhteyttä jo silloin, kun päätös lääkkeellisen kaasun valmistuslaitteiston hankinnasta on tehty. Kun ennakkotarkastuksessa havaitut puutteet on korjattu, Fimea myöntää luvan, jolla lääkkeellisen kaasun valmistus voidaan aloittaa.

Lääkkeelliset kaasut ovat EU:n alueella myyntiluvallisia lääkkeitä, ja ne kuljetetaan käyttöön pääsääntöisesti valmistuspaikalta painesäiliöissä joko kaasuna tai nestemäisenä.

Lääkkeellisiltä kaasuilta edellytetään tutkittua kemiallista puhtautta ja laatua, koska hoidossaan kaasuja tarvitsevat potilaat ovat yleensä hyvin sairaita tai tehohoidossa.

Fimea valvoo lääkkeellisten kaasujen valmistajia ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) painelaitteiden turvallista hankintaa ja käyttöä.

Happigeneraattoria hankkiessa on tärkeää muistaa turvallisuuteen liittyvät seikat.

Lue myös

– Painelaitteisiin liittyviä riskejä hallitaan siten, että laitekokonaisuus, laitteiden vaatimustenmukaisuus ja eri osien yhdistäminen toisiinsa on tarkkaan harkittu. Riskit pitää minimoida ja varmistua siitä, että laitteistoa on turvallista käyttää ja huoltaa, sanoo tiedotteessa ylitarkastaja Johanna Soppela Tukesista.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.