Lehti 10: Ajan­kohtai­sta 10/2000 vsk 55 s. 1087

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus suunnitteilla Linkki tieteellisestä tutkimuksesta yritysten innovaatioihin

Ruisleipä, metsämarjat, maitotuotteet... niistä odotetaan löydettävän lisää ainesosia, jotka todistettavasti edistäisivät ihmisen terveyttä.

- Suomalaisilla isoillakin elintarvikeyrityksillä on edelleen vaikeuksia saada terveysvaikutteiseksi ilmoittamaansa tuotetta maailman markkinoille. Vieläkään eivät tieteellinen tutkimus ja yritysten innovaatiot tunnu kohtaavan toisiaan, luettelee elintarvikekehityksen solmukohtia professori Heikki Kallio Turun yliopiston elintarvikekemian laitokselta.

Nyt Suomeen suunnitellaankin valtakunnallista funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskusta. Ideanikkarit ovat Turusta, jota kaavaillaan luonnollisesti sijoituspaikaksi. Keskukselle on jo saatu valtioneuvoston siunaus ja Turun yliopisto on anonut opetusministeriöltä varoja keskuksen suunnittelun aloittamiseen. Mikäli rahoitus järjestyy, ryhdytään suunnittelutyöhön yliopiston rehtorin Keijo Virtasen mukaan mahdollisimman pian.

Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tutkijoiden ja teollisuuden mielestä Suomen elintarvikealan kansainvälinen organisoituminen on heikkoa. Myös lääketieteen ja elintarviketieteen yhteistyötä moititaan kankeaksi.

Lue myös

- Eettiset pelisäännötkin kaipaisivat täsmennystä, huomauttaa hanke-ehdotuksen tehneen työryhmän puheenjohtaja Heikki Kallio.

Kehittämiskeskuksen toiminta-ajatus on verkostoituminen. Verkkoon halutaan mukaan yliopistoja, muita tutkimuslaitoksia ja elintarvikealan teollisuutta.

Kallio korostaa, ettei tuleva kehittämiskeskus kilpailisi olemassaolevien tutkimuslaitosten kanssa, eikä sillä ole mitään tekemistä mahdollisesti Suomeen saatavan EU:n elintarvikeviraston kanssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030