Geenit selittävät myös tupakoinnin eroja
Väitöstutkimuksen mukaan perintötekijät vaikuttavat miehillä tupakoinnin aloittamiseen ja lopettamiseen, naisilla taas tupakoinnin määrään.
Toisaalta korkea koulutus ja ammattiasema ennustivat tupakoinnin lopettamista. Miehillä lopettamista ennusti myös avio- tai avoliiton solmiminen, ja ylipäänsä parisuhteessa eläminen näytti edistävän tupakoinnin lopettamista.
Väitöstutkimukseen osallistui kaikkiaan noin 9 000 suomalaista kaksosta ja heidän perheenjäsentään. Aineisto kerättiin kyselytutkimuksilla ja haastatteluilla, ja osalta kerättiin myös geeninäytteitä.
Nikotiiniriippuvuudelle mittari
Kolme neljästä tupakoitsijasta oli nikotiiniriippuvaisia. Tutkimus vahvisti, että suurtupakoitsijat ovat useammin riippuvaisia, mutta myös vähän polttavalle voi kehittyä riippuvuus.
Ulla Broms kehitti tutkimuksessaan myös uuden moniulotteisen nikotiiniriippuvuusmittarin. Sillä voidaan arvioida riippuvuuden eri osa-alueita, joita ovat pakonomainen ja muiden asioiden edelle menevä tupakointi, ajasta ja paikasta riippumatta samanlaisena jatkuva tupakointi sekä tarve tupakoinnin lisäämiseen saman vaikutuksen saamiseksi.
– Tällaisen moniulotteisen riippuvuusmittarin hyöty on siinä, että sen avulla pystytään osoittamaan, mikä riippuvuuden osa-alue on juuri kullekin yksilölle vaikein, ja silloin myös riippuvuuden voittamiseksi osataan räätälöidä oikeanlainen tuki, sanoo Broms.
Tupakoinnin aloittamiseen ja määrään vaikuttavat eri geenit
Tutkimuksessa löytyi merkittävä yhteys tupakoinnin määrän ja kromosomialueen 10q25 välillä; alue sijaitsee lähellä kohtaa, joka on aiemmin uusiseelantilaisessa tutkimuksessa yhdistetty nikotiiniriippuvuuteen. Samaan kromosomialueeseen on lisäksi yhdistetty aiemmassa amerikkalaistutkimuksessa taipumus alkoholin runsaaseen kertajuomiseen. Väitöstutkimuksessa havaittiin myös yhteys kromosomialueen 7q21-31 ja nikotiiniriippuvuuden sekä alkoholinkäytön välillä.
Geneettiset tekijät selittivät noin puolet tupakoinnin aloittamiseen, tupakointimäärään ja tupakoinnin lopettamiseen liittyvästä vaihtelusta. Perintötekijät näyttävät vaikuttavan miehillä aloittamiseen ja lopettamiseen vahvemmin, kun taas naisilla geenit näyttävät vaikuttavan enemmän tupakoinnin määrään. Tulosten perusteella näyttää siltä, että tupakoinnin aloittamiseen ja lopettamiseen ja toisaalta tupakoinnin määrään vaikuttavat eri geenit.
– Vaikka perinnöllisillä tekijöillä on selvä osuus nikotiiniriippuvuuden kehittymisessä, tupakkariippuvuus ei voi syntyä, jos ei käytä tupakkaa. Näin ollen yhteiskunnan toimenpiteillä on merkittävä vaikutus väestön tupakointiin, muistuttaa Ulla Broms.
THM Ulla Bromsin väitöskirja tarkastetaan 3.5.2008 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Marianne Jansson