Geeniterapia parantaa sydänsiirtopotilaan selviytymistä
Nykänen selvitti tutkimuksessaan verisuonten kasvutekijöiden vaikutuksia sydänsiirteen sepelvaltimotaudissa kokeellisten eläinmallien avulla.
Tutkimus osoitti, että sydänsiirteen hyljintäreaktio lisää endoteelikasvutekijän tuotantoa ja aiheuttaa verisuonten uudismuodostusta siirteessä. VEGF-geeninsiirto lisäsi sydänsiirteen tulehdussolujen määrää, uudissuonimuodostusta ja sepelvaltimotautia. VEGF-kasvutekijän toiminnan estämisellä puolestaan oli päinvastainen vaikutus, ja VEGF- sekä PDGF-kasvutekijän toiminnan samanaikainen estäminen vähensi siirteen sepelvaltimotautia vieläkin tehokkaammin.
Myös Ang1-geeninsiirto vähensi sydänsiirteen tulehdusta ja sepelvaltimotautia. Adenovirusvälitteisellä pitkäaikaisella Ang1- tai Ang2-geenituotannolla oli kummallakin samanlainen tulehdusta ehkäisevä vaikutus.
Pitkittynyt Ang1-geenituotanto kuitenkin lisäsi siirteen sileälihassolujen aktivoitumista, kun taas Ang2-geenituotanto ei aktivoinut sileälihassoluja ja vähensi sydänsiirteen sepelvaltimotautia.
– Tulehduksella ja verisuonten uudismuodostuksella näyttää olevan yhteys sydänsiirteen sepelvaltimotautiin, ja verisuonten kasvutekijöillä on merkittävä rooli näissä tapahtumissa. Lääkeaineiden tai geeninsiirron avulla toteutettu endoteeli- tai verihiutelekasvutekijöiden esto ja angiopoietiiniterapia voivat vähentää sydänsiirteen verisuonten solujen epänormaalia toimintaa ja parantaa sydänsiirtopotilaiden pitkäaikaisselviytymistä tulevaisuudessa, tutkija toteaa.
Väitöstutkimus tarkastetaan Helsingin yliopistossa 26.1.
Miia Soininen