Ajan­kohtai­sta

Geeniterapian toivotaan vähentävän sydänsiirteen hyljintäreaktioita

Räätälöidyt virukset pystyvät kuljettamaan geenejä, jotka toimivat kudoksissa sydänsiirteen hyväksi.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

LT Alireza Raissadati on selvittänyt väitöskirjassaan ihmiselle jo aiemmin turvalliseksi havaitun AA-viruksen (adeno-associated) tehoa sydänsiirteen geeniterapiavektorina. Raissadati havaitsi, että viruslajista riippuu, kannattaako ne ruiskuttaa sydämen sepelvaltimoon vai antaa siirteen luovuttajalle suonensisäisesti.

Raissadati havaitsi esimerkiksi, että AAV2 toimi parhaiten sydänsiirteen sepelvaltimoon ruiskutettuna, kun AAV9 kannatti antaa sydänsiirteen luovuttajalle suonensisäisesti.

Geeniterapian toivotaan vähentävän sydänsiirteen hyljintäreaktioita, jotka ovat olleet ongelma sydänsiirtojen 50-vuotisen historian aikana. Viruksia käytetään geeniterapiassa, koska ne sopivat erityisen hyvin geneettisen materiaalin toimittamisessa soluihin. Solut tuottavat hylkimistä estäviä ja sydänsiirteen hyvinvointia edistäviä valkuaisaineita.

– Ne ovat pieniä, ne voidaan suunnata tietynlaisiin kudoksiin ja ne pääsevät helposti solun tumaan, luettelee Raissadati tiedotteessa.

Sydänsiirrettä suojaavia vaikutuksia on havaittu toistaiseksi koe-eläimillä, mutta ihmisillä kokeita ei ole vielä tehty elinsiirtotilanteissa.

Kaksi proteiinia ja tulehdus

Raissadati tutki työssään lisäksi sydänsiirteen hyvinvointiin vaikuttavia solutason tekijöitä. Löytönä oli kaksi proteiinin muotoa, jotka voimistavat tulehdusta estäviä vaikutuksia vastaanottajassa.

Lue myös

Molemmat proteiinimuodot ovat mukana alkuvaiheessa, kun solussa aletaan valmistaa valkuaisaineita perimän perusteella.

– Proteiinit vähensivät kuljetuksen ja leikkauksen aikana siirtosydämelle syntyviä, esimerkiksi hapenpuutteen aiheuttamia vaurioita ja sydänsiirteen hyljintäreaktiota.

Alireza Raissadati väitöskirja "A gene-based approach to experimental heart transplant rejection" tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina klo 12.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030